Verwarring over opdracht nieuwe informateur Remkes

Het debat gaat nu over de nieuwe informateur Johan Remkes en de opdracht die hij van de Tweede Kamer gaat meekrijgen. Rutte heeft hierover een motie ingediend, maar hierover ontstaat nu verwarring. In de motie staat dat Remkes de mogelijkheden voor een minderheidskabinet moet gaan onderzoeken, maar Kaag zegt dat een meerderheidskabinet wat haar betreft ook nog tot de mogelijkheden behoort.

Verschillende Kamerleden eisen nu duidelijkheid over welke opdracht de Kamer straks aan de nieuwe informateur meegeeft. ChristenUnie-leider Segers klinkt wat wanhopig, want heeft informateur Hamer, de voorganger van Remkes, niet alle meerderheidsopties al uitgebreid onderzocht?

Twitter avatar pdekoning Petra de Koning Segers klinkt bijna wanhopig, omdat @SigridKaag weer alles opnieuw lijkt te willen onderzoeken #formatie. Hamer heeft tocht echt ‘alles onderzocht’? In het kabinetsvak zit @mariettehamer te knikken
Twitter avatar pdekoning Petra de Koning Kaag vindt nog steeds dat een meerderheidskabinet ook moet kunnen, zegt ze tegen @DassenLaurens, ‘vanuit de zes’: VVD (van de ritselaar), CDA, D66, PvdA, GL, CU. ‘Ik denk dat we eruit móéten komen’

Kaag vindt het „heel raar om te doen alsof er niet toch opties zijn voor een meerderheidskabinet”. Ze wijst er op dat ook een minderheidskabinet „brede steun” nodig zal hebben vanuit de Kamer om politiek te overleven. Ook daar zullen de gesprekken met Remkes dus over gaan. Ze kan, in antwoord op soortgelijke vragen van Dassen (Volt), ook niet toezeggen dat D66 „automatisch in een minderheidskabinet zal stappen”.

Volgens Rutte is de motie duidelijk. Remkes onderzoekt in principe een minderheidskabinet, maar als GroenLinks en PvdA toch besluiten om elkaar los te laten, zou een meerderheidskabinet weer in beeld kunnen komen. „Dat kan altijd gebeuren.”

Iets na zevenen wordt het debat geschorst voor een dinerpauze. Het zal worden hervat om 20u.

Twitter avatar pdekoning Petra de Koning ‘Als Klaver toch nog in z’n eentje aan komt lopen’, zegt @markrutte, kan het een meerderheidskabinet worden #formatiedebat. ‘Of stel dat D66 tegen de CU zegt: die blokkade valt weg’
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat over vastgelopen formatie