Tot nu toe 1.673 mensen naar Nederland geëvacueerd vanuit Afghanistan

Een bus met Afghaanse vluchtelingen arriveert bij het tijdelijke asielzoekerscentrum in Heumensoord.
Een bus met Afghaanse vluchtelingen arriveert bij het tijdelijke asielzoekerscentrum in Heumensoord. Foto Rob Engelaar/ANP

Tot nu toe zijn 1.673 mensen uit Kabul geëvacueerd die Nederland als eindbestemming hebben. Dat staat in dinsdag gepubliceerd overzicht dat het ministerie van Buitenlandse Zaken op verzoek van de Tweede Kamer maakte, waarin de ontwikkelingen rond het Nederlandse evacuatieprogramma van de afgelopen weken op een rij zijn gezet. Daarin is ook te lezen dat het demissionaire kabinet de afgelopen weken 21.512 aanvragen binnenkreeg van mensen die vanuit Afghanistan naar Nederland willen komen.

Onder de 1.673 evacués zijn 708 Nederlanders. Ook werden 371 tolken en andere Afghanen die zich hebben ingezet voor Nederlandse militairen opgehaald, inclusief gezinsleden. Daarnaast werden 211 ambassademedewerkers met hun gezin geévacueerd, evenals 64 lokale medewerkers van de EU, VN of NAVO. De overige 319 evacués vielen onder de doelgroepen van de zogeheten motie-Belhaj, waarmee de Kamer er eerder op aandrong nog meer groepen die Nederland van dienst zijn geweest asiel te verlenen, zoals chauffeurs, koks en journalisten.

De ruim 21.500 verzoeken tot asiel die zijn binnengekomen, lijken volgens het ministerie betrekking te hebben op de motie-Belhaj. Sommige van de aanvragen zijn gedaan voor groepen mensen, waardoor het aantal Afghanen dat naar Nederland wil komen „aanzienlijk hoger ligt” dan het aantal verzoeken zelf. Er moet nog worden geïnventariseerd om hoeveel mensen het in totaal gaat. Het kabinet moet ook nog beoordelen of de aanvragers in aanmerking komen voor asiel.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: afghanistan-blog-7-september