Thuiskok

Havermout met pruimen

Pruimen zijn nog heel even in het seizoen, dus dit recept kan nog net. Geheelonthouders kunnen het bier achterwege laten of vervangen door bijvoorbeeld appel- of perensap.

Verwarm de oven voor op 120 graden. Was de pruimen met koud water, snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Doe de pruimen met het citroensap in een ovenschaal en strooi de rozenbottelblaadjes, de suiker en de fijngeraspte citroenschil erover. Bak de pruimen 15 tot 20 minuten, tot ze zacht en gaar zijn maar nog wel vorm en beet hebben. Neem de pruimen uit de oven en hussel ze voorzichtig in het kookvocht door elkaar. Laat de pruimen voor het serveren 20 tot 30 minuten weken. Je kunt de gebakken pruimen ook een paar dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Breng de havermout en de spelt met het bier, water en zout langzaam in een pan aan de kook. Laat de pap 5 tot 6 minuten pruttelen, tot hij flink dik is. Roer de boter erdoor om hem zacht en romig te maken. Voeg desgewenst een schepje suiker toe. Schep de warme pap in kommen, voeg de gebakken pruimen en wat van het pruimensap toe en strooi de hazelnoten erover.