Taliban kondigen nieuwe regering aan

Mohammad Hasan Akhund ontmoette in 1999 als toenmalig Afghaans minister van Buitenlandse Zaken namens de Taliban de premier van Pakistan, Nawaz Sharif.
Mohammad Hasan Akhund ontmoette in 1999 als toenmalig Afghaans minister van Buitenlandse Zaken namens de Taliban de premier van Pakistan, Nawaz Sharif. Foto Saeed Khan/AFP

De Taliban hebben dinsdagmiddag bekendgemaakt wie zitting nemen in de nieuwe Afghaanse regering. Mohammad Hasan Akhund wordt de nieuwe premier van het land, met Taliban-kopstuk Abdul Ghani Baradar als zijn plaatsvervanger. Sinds de val van Kabul op 15 augustus overlegde de islamitische groepering over wie de verschillende posten in de nieuwe regering op zich zouden nemen.

Woordvoerder Zabihullah Mujahid kondigde de aanstelling van enkele ministers aan. Sarajuddin Haqqani gaat aan de slag als minister van Binnenlandse Zaken. Hij is zoon van de oprichter van het Haqqani-netwerk, een militante en machtige tak binnen de Taliban. Mullah Mohammad Yaqoob wordt minister van Defensie, Amir Khan Muttaqi is aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken en Abas Stanikzai wordt onderminister van Buitenlandse Zaken.

Hasan Akhund maakte tijdens het vorige Talibanbewind tussen 1996 en 2001 ook al deel uit van de Afghaanse regering. Hij was in die periode minister van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend premier.

Lees ook: Contouren van Talibanbewind: sharia, geen democratie Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: MIVD werd verrast door val van Kabul