Simons over Rutte: lastig debatteren met iemand die niets zegt

Volt-leider Dassen wil weten waarom de formatie nou precies geklapt is. Wat is ,,het ergste” wat Rutte kan overkomen door in een kabinet te stappen met PvdA en GroenLinks? Rutte antwoordt dat zijn positie steeds „consistent” geweest. Volgens hem zou een vijfkoppige coalitie (VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks) problemen hebben opgeleverd voor „de stabiliteit van een kabinet”.

Ook op inhoud waren er „grote verschillen”, zegt de VVD-leider die hiervoor verwijst naar het eindrapport van informateur Hamer. Dassen wijst hem erop dat de eindconclusie van Hamer nu juist was: „Over inhoud is het heel weinig gegaan.” Volgens Dassen is er enorm draagvlak in Nederland om de grote uitdagingen zoals de klimaatcrisis aan te pakken.

Rutte houdt zich weer op de vlakte, zoals eigenlijk al de hele tijd in het debat. Hij heeft het over „een optelsom” die hij gemaakt heeft en dat een coalitie met twee linkse partijen (PvdA, GroenLinks) op basis daarvan niet mogelijk is. „In mijn optiek doorbreek je een impasse niet door een optelsom te maken”, zegt Dassen. „Je doorbreekt een impasse door als leider te laten zien waar je naartoe wilt. En het is mij duidelijk dat de heer Rutte dat weigert.”

BIJ1-leider Simons vindt het onbegrijpelijk dat Rutte tot nu toe zo weinig heeft gezegd. „Het is lastig debatteren met iemand die de hele tijd zegt: daar ga ik niet over.” Rutte zegt geïrriteerd dat hij over zijn „eigen antwoorden” gaat. Hij herhaalt dat hij niet op de aantijgen van Kaag wil ingaan en meldt dat hij „ook geen zin heeft in een minderheidscoalitie”.

Eerdmans van JA21 vraagt Rutte of hij vindt dat hij „recht doet aan de verkiezingsuitslag”. Moet de VVD-leider niet met rechtse partijen gaan praten in plaats van met linkse? De VVD-leider meldt dat hij samenwerking zoekt, ook in de Eerste Kamer, maar dat hij de PVV en Forum voor Democratie nog steeds uitsluit.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat over vastgelopen formatie