Segers: politieke midden bedreigd door eigen onmacht

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft opnieuw zijn zorgen uitgesproken over het functioneren van het politieke midden, dat volgens hem door zichzelf bedreigd wordt. „Als we zo doorgaan, zullen we getuige zijn van een implosie van dat midden, met dramatische gevolgen voor de bestuurbaarheid van het land en het vertrouwen in de politiek.” Segers hekelt de partijpolitieke blokkades die de vorming van een meerderheidskabinet onmogelijk maken. „Iedereen zegt zelf redelijk te zijn, maar die ander moet bewegen. Het resultaat is dramatisch onvermogen om tot samenwerking te komen.”

Nu de meerderheidsvarianten van tafel lijken, steunt Segers het idee van de VVD om te kijken naar de opties voor een minderheidskabinet. De ChristenUnie staat open voor samenwerking met zo’n kabinet, zegt Segers. „Aan ons mag het niet liggen.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat over vastgelopen formatie