Schaduwregering Myanmar roept op tot revolte tegen junta

Myanmar Ruim een half jaar na de staatsgreep door het leger hoopt de schaduwregering ‘van nationale eenheid’ het verzet tegen de junta nieuwe energie in te blazen.
Waarnemend president van de nationale eenheidsregering van Myanmar Duwa Lashi La.
Waarnemend president van de nationale eenheidsregering van Myanmar Duwa Lashi La. Foto: National Unity Government via Facebook/AP

De schaduwregering van Myanmar heeft dinsdag opgeroepen tot een nationale opstand tegen de militaire junta. Waarnemend president van de regering van nationale eenheid Duwa Dashi La riep in een video op Facebook op tot „een revolte in ieder dorp en iedere stad”. Op 1 februari van dit jaar greep het leger de macht in het Aziatische land, het gevolg van oplopende spanningen tussen militairen en de civiele regering van Aung San Suu Kyi na de verkiezingen eind vorig jaar.

Duwa Dashi La beschuldigde de militairen in zijn boodschap van „oorlogsmisdaden” en riep politie, militairen en ambtenaren op zich bij het verzet aan te sluiten. De schaduwregering wordt gevormd door verkozen volksvertegenwoordigers, ondergedoken en in ballingschap, die hun functie niet meer kunnen uitoefenen sinds de militairen de macht overnamen.

Ook leiders van de beweging voor burgerlijke ongehoorzaamheid, die stakingen en protesten organiseren, en vertegenwoordigers van etnische minderheden die strijden voor autonomie hebben zitting in de nationale eenheidsregering. Die wil haar aanhangers beschermen tegen de junta en richtte daarom in mei een ‘volksverdedigingsmacht’ op.

Studentenorganisaties en etnische bewegingen solidair

De oproep leidde niet direct tot grootschalig verzet, maar enkele studentenorganisaties en gewapende etnische bewegingen toonden zich na de oproep solidair met de schaduwregering. De junta stelde in een reactie dat de schaduwregering erop uit is het land te destabiliseren, zo meldt persbureau Reuters.

De coupplegers die Aung San Suu Kyi’s regering op 1 februari gewelddadig omver wierpen, beschuldigen haar van fraude bij de verkiezingen in november 2020. In reactie op de machtsovername vonden grootschalige protesten tegen de junta plaats, die met geweld werden neergeslagen. Meer dan 1000 mensen werden volgens de Assistance Association for Political Prisoners gedood.