Rutte wil nu ‘met urgentie’ werken aan minderheidskabinet

VVD-leider Mark Rutte mag het formatiedebat openen en noemt de ontstane politieke situatie „een slechte zaak”. Rutte betreurt het dat er geen meerderheidskabinet kan worden gevormd en voelt daarvoor „zelf grote verantwoordelijkheid als voorman van de grootste partij”. De VVD-leider vindt wel dat er nu „met urgentie en vertrouwen” haast moet worden gemaakt met de formatie. Daarom stelt Rutte aan de Tweede Kamer voor dat een VVD-informateur nu een zoektocht gaat beginnen naar een minderheidskabinet dat kan rekenen op een goede samenwerking met de Tweede Kamer.

Rutte zegt dat Nederland weliswaar economisch goed uit de coronacrisis komt, maar dat er daarnaast grote vraagstukken als klimaat om oplossingen vragen. Hij hoopt dat een nieuw minderheidskabinet snel kan worden gevormd zodat een vierde kabinet-Rutte nog dit jaar de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd kan aanpassen met nieuw beleid.

De vraag is of de motie van de VVD, die oproept VVD-prominent Johan Remkes tot de nieuwe informateur te maken, voldoende steun krijgt van de overige partijen in de Kamer.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat over vastgelopen formatie