Rutte wil niet ingaan op kritiek van Kaag

Wilders verwijst naar de harde woorden die Kaag maandag impliciet over Rutte heeft gesproken in haar HJ Schoolezing. Volgens Wilders heeft Rutte „zes messen in de rug” gekregen van de D66-leider, door hem - volgens Wilders - een „politieke ritselaar” en „onbetrouwbaar” en „onmenselijk” te noemen. „Daar kunt u toch niet mee verder? Dat wordt toch nooit meer tussen jullie, na de ene belediging naar de andere.”

Wilders spreekt van een „politieke aframmeling” door Kaag en wil weten wat Rutte daarvan vindt. „Daar vind ik van alles van”, zegt Rutte, maar hij wil er niks over zeggen. „Ik heb besloten geen commentaar te geven op de toespraak. Elk minuut, elk uur dat ik daarin steek kan ik niet steken in het formeren van een nieuw kabinet.”

SP-leider Marijnissen wil weten wat Rutte zelf nou vindt van hoe het met de formatie gegaan is in de afgelopen periode. Rutte noemt het „een slechte situatie” omdat het niet gelukt is een nieuw kabinet te formeren. „Dat reken ik mezelf ook aan.” Hij zegt er „vertrouwen” in te hebben dat de formatie in de volgende fase alsnog kan slagen. „Ik kan de heer Rutte nergens toe dwingen”, zegt Marijnissen. „Maar ik vind dit veel te gemakkelijk.”

Denk-leider Azarkan zegt dat „we grote vraagstukken hebben in dit land”. Hij wil weten of Rutte zich niet „schaamt voor zijn rol” en wil weten wat Rutte dan nu anders gaat doen om tot een doorbraak te komen. Rutte doet „een beroep” op andere partijen om alsnog tot een kabinet te komen en heeft het over gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Azarkan wijst hem erop dat het de VVD zelf was die niet in zee wilde met GroenLinks en de PvdA, ook al stelden die zich constructief op tijdens de gesprekken in de afgelopen weken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat over vastgelopen formatie