Ruim helft werkgevers blijft achter met indienen gegevens NOW-regeling

Werknemers van het UWV bekijken NOW-steunaanvragen die binnenkomen.
Werknemers van het UWV bekijken NOW-steunaanvragen die binnenkomen. Foto Evert Elzinga/ANP

Minder dan de helft van de werkgevers die een aanvraag indiende voor de eerste ronde van de subsidieregeling NOW heeft een zogenaamde vaststelling aangevraagd, terwijl de deadline nadert. Dat maakte demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees (D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer bekend. Bedrijven die door de coronacrisis in de problemen raakten kunnen via de NOW-regeling financiële steun aanvragen om hun personeel door te betalen. De hoogte van het bedrag wordt bepaald door het verwachte omzetverlies en de loonkosten.

Op 31 oktober moeten werkgevers die gebruik maakten van de subsidieregeling hun definitieve omzet en loonkosten bij uitkeringsinstantie UWV inleveren. Om subsidie te ontvangen, leverden de bedrijven vorig jaar een schatting van hun omzetverlies in, waarna ze een voorschot ontvingen. Het UWV heeft tot op heden slechts 64.000 vaststellingen ontvangen van de 140.000 bedrijven die gebruik maakten van de eerste tranche van de regeling. Als werkgevers de definitieve cijfers niet op tijd inleveren, moeten ze hun voorschot terugbetalen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal positieve tests afgelopen week nagenoeg gelijk gebleven