Ploumen en Klaver: wij gaan straks hard oppositie voeren

Ploumen (PvdA) en Klaver (GroenLinks) laten er geen misverstand over bestaan dat ze een minderheidskabinet niet zonder meer zullen gedogen. „De PvdA zal tegen voorstellen voor een minderheidscoalitie stemmen”, zegt Ploumen. „Tegen rechts beleid zullen we keihard oppositie voeren.”

Klaver zegt het zo: „Als wij nu te eng zijn om mee te praten dan zijn we dat straks ook in de oppositie. Als er maar een minuut de indruk is ontstaan dat we een minderheidskabinet gaan gedogen - vergeet het.”

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Ploumen (PvdA) sluit steun aan minderheidskabinet van VVD praktisch uit door te zeggen: „Tegen rechts beleid zullen wij keihard oppositie voeren.” #formatiedebat

VVD en CDA gaven onlangs aan dat ze niet verder willen praten met GroenLinks en PvdA samen. Ze vinden dat één linkse partij te veel. Het resultaat is volgens Ploumen „een treurig schouwspel” en een gemiste kans om meer debat aan te zwengelen, in het kader van de door iedereen zo gewenste nieuwe bestuurscultuur. „Nederland is gebaat bij een politiek met confrontaties over ideologieën, visies en ideeën.”

Ploumen vindt dat Rutte en Hoekstra „persoonlijk gewin boven maatschappelijke verantwoordelijkheid” hebben gesteld. Ze wijst erop dat Rutte vóór de verkiezingen nog pleitte voor een brede coalitie en dat het kabinet tijdens de coronacrisis steeds heeft gezegd „dat we het samen moeten doen”. Rutte handelt daar nu niet naar, zegt ze.

„We vragen van al die helden in de zorg om extra stapje te doen”, zegt Klaver, „en wat doen wij?” Hij wijst erop dat „1 op de 12 kinderen” in Nederland opgroeit in armoede en dat Nederland „jaar na jaar” achterloopt met klimaatdoelstellingen. „Met een beetje politieke moed hadden we met elkaar kunnen onderhandelen over een meerderheidscoalitie. Dan had de VVD moeten uitleggen dat ze toch met die enge mensen van GroenLinks gaan praten en wij dat we toch met die verschrikkelijke man Mark Rutte gaan praten. Ik durf dat aan.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat over vastgelopen formatie