Overheid sloot 2020 af met tekort van ruim 33 miljard door corona-uitgaven

Een deel van de coronasteun van het Rijk ging naar KLM.
Een deel van de coronasteun van het Rijk ging naar KLM. Foto Nico Garstman/ANP

Als gevolg van de coronacrisis heeft de Nederlandse overheid het jaar 2020 afgesloten met een begrotingstekort van 33,4 miljard euro. Eind 2019 was nog sprake van een overschot van 14 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het tekort is voornamelijk een gevolg van fors meer uitgaven; een toename van 12,5 procent. Het Rijk was in totaal ruim 384 miljard euro kwijt. De toename is op te hangen aan de diverse coronasteupakketten. Ook de financiële steun die op gemeentelijk of provinciaal niveau wordt uitgevoerd, wordt grotendeels gefinancieerd door het Rijk.

Naast de stijgende uitgaven kwam er bovendien iets minder geld binnen: 346,5 miljard euro tegen 351 miljard euro in 2019. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de overheid minder geld binnenhaalt dan in het jaar ervoor. De afname is voornamelijk toe te schrijven aan een daling in de inkomsten uit belastingen en sociale premies.

Uitgedrukt als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) komt het tekort van ruim 33 miljard euro neer op 4,2 procent. Daarmee eindigde Nederland voor het eerst sinds 2012 boven de Europese tekortnorm van 3 procent. Met oog op de pandemie hebben de eurolanden echter besloten deze norm tijdelijk los te laten.

Correctie (07 september 2021): in een eerdere versie van dit artikel stond dat de overheid ruim 384 miljard euro uitgaf aan diverse coronasteunpakketten. Dit is onjuist; dat bedrag betreft het totaal aan uitgaven. Dit is hierboven aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Overheid sloot 2020 af met tekort van ruim 33 miljard door corona-uitgaven