MIVD werd verrast door val van Kabul

De militaire inlichtengendienst MIVD had de snelle opmars van de Taliban in Afghanistan niet voorzien. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd document van het demissionaire kabinet, waarin de ontwikkelingen rond het Nederlandse evacuatieprogramma zijn uiteengezet. De dienst voorspelde in december al dat de Afghaanse regering niet overeind zou blijven, maar achtte het op 10 augustus nog „onwaarschijnlijk” dat de Taliban binnen drie tot zes maanden met geweld Kabul zouden proberen in te nemen. Die gewelddadige overname gebeurde vijf dagen later.

Oud-president van de Verenigde Staten Donald Trump sprak in 2018 de intentie uit om zijn troepen uit Afghanistan terug te trekken. Vanaf dat moment analyseerde het Nederlandse kabinet daar de mogelijke consequenties van. In dat kader rapporteerde de MIVD in december 2020 dat de Afghaanse regering zich na vertrek van de internationale troepen „nog enige tijd” zou kunnen handhaven, maar sprak ook van „uitstel van executie”. Een maand later noemde de MIVD het „onvermijdelijk” dat de Taliban zouden proberen het landsbestuur na verloop van tijd in handen te nemen.

Op 10 augustus schatte de MIVD in dat een gewelddadige overname van Kabul nog tot een halfjaar kon duren. Twee dagen later stelde de dienst dit bij naar „binnen negentig dagen”. Weer een dag later beoordeelde de MIVD het als „onwaarschijnlijk dat de opmars van de Taliban richting Kabul nog te stoppen zou zijn”.

Het onderschatten van de snelheid waarmee de extremistische beweging de macht zou grijpen, is van invloed geweest op het trage op gang komen van de evacuaties uit Kabul. Na de val van de hoofdstad werd de luchthaven afgesloten. Twee dagen later kwamen de evacuaties onder leiding van het Amerikaanse leger weer op gang, maar de inmiddels problematische situatie in de stad maakte het evacueren een gecompliceerde en gevaarlijke opgave.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: MIVD werd verrast door val van Kabul