Klaver: ‘geen seconde’ met Rutte gepraat over de inhoud

„Ik heb zelden zo’n onsamenhangend betoog gehoord”, zegt GroenLinks-leider Klaver bij de interruptiemicrofoon. De suggestie van Rutte dat de formatie is geklapt door inhoudelijke verschillen, verwijst Klaver naar de prullenbak. „Ik ben heel vaak langs geweest bij de informateur, maar wij hebben nog geen seconde met u onderhandeld over de inhoud.” Dat Rutte nu „met droge ogen” durft te zeggen dat er „vanuit de inhoud” moet worden geformeerd, vindt Klaver schaamteloos. „Hoe durft u?”

Rutte vindt dat Klaver „een merkwaardig betoog” houdt. Hij vindt het zijn goed recht om niet samen met GroenLinks en PvdA in een kabinet te willen. Dat de twee linkse partijen daar wel op hameren, is „ook een keuze”, aldus Rutte. Klaver zegt sarcastisch dat GroenLinks en PvdA samen inderdaad een grote bedreiging zijn voor de VVD. „Zeventien hele zetels, dat is wel zó ongelooflijk eng.”

De GroenLinks-leider wijst erop dat partijen onder de eerste informateur, Herman Tjeenk Willink, hebben afgesproken dat er vanuit de inhoud zal worden gepraat - en dat het dus niet zou moeten uitmaken of GroenLinks en PvdA dat al dan niet samen willen doen. „Voor een historicus heeft de heer Rutte een buitengewoon kort geheugen.”

Klaver noemt het gedrag van Rutte bovendien on-Nederlands. „Het past niet in de Nederlandse traditie om niet in elk geval met elkaar te gaan praten.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat over vastgelopen formatie