Kaag laat in het midden of zij minderheidskabinet steunt

D66-leider Sigrid Kaag zegt, net als VVD-leider Rutte, dat het „betreurenswaardig” is dat het na een paar maanden nog altijd niet gelukt is om een stabiele coalitie te vormen. Ze complimenteerde de PvdA en GroenLinks, die volgens Kaag „een moedige stap” hebben gezet door een gezamenlijke fractie bij de onderhandelingen te willen vormen. De D66-leider constateert teleurgesteld dat „wederzijdse blokkades een kabinet niet verder hebben gebracht”.

Of Kaag het voorstel van Rutte steunt om nu te kijken naar een minderheidskabinet maakt ze niet direct duidelijk. Volgens haar blijft D66 streven naar een „stabiele coalitie” die bestaat uit de zes partijen die de laatste tijd hebben gesproken en kan dit ook nog altijd een meerderheidskabinet zijn. Kaag noemt het document dat VVD en D66 deze zomer samen schreven nog altijd „een goede basis voor een regeerakkoord”. Ze hoopt „dat het lukt om de verschillen tussen de conservatieve en progressieve partijen te overbruggen”.

PVV-leider Geert Wilders vraagt Kaag naar haar HJ Schoo-lezing van maandag. Kaag zegt dat ze Rutte niet direct heeft willen aanvallen, maar heeft willen spreken over „een nieuwe bestuurscultuur die we met z’n allen moeten belichamen”. „Ik betrek dit ook op mezelf”, aldus Kaag, die zegt dat ze nog altijd bereid is om „zakelijke afspraken” te maken met VVD-leider Rutte.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat over vastgelopen formatie