Brieven

Geestelijke gezondheid

Verademing dat schaamte over depressie wordt doorbroken

Foto Getty Images

In haar column Hoe heilzaam is al die aandacht voor depressie (4/9) oppert Rosanne Hertzberger dat de „coming out” van sporters en sterren over hun depressies en suïcidale gedachten wel eens zou kunnen leiden tot depressie als modeziekte, vergelijkbaar met somatische ziekten als RSI, bekkenbodeminstabiliteit en chronische Lyme.

We zullen het nooit weten. Dit weten we wel: vroeger, in de jaren 60 nog, als je kanker had, durfden mensen dat uit schaamte soms niet te vertellen. Bij kanker werd ‘K’ gefluisterd en het isolement was de ramp na de ramp. Het is een zegen voor mensen met kanker dat ze zich niet meer hoeven te schamen. Mensen met psychische problemen, en zeker mensen met een depressie, schamen zich vaak verschrikkelijk en die schaamte verergert hun klachten. Ze voelen zich hondseenzaam en wanhopig. Bij sommige mensen lijdt dit tot de dood.

Het is daarom voor veel mensen met psychische problemen een verademing, een brug naar hoop, dat steeds meer mensen die schaamte durven te doorbreken. Dat ze weten dat ze niet alleen zijn, dat anderen hen zijn voorgegaan op de weg uit de put. Dat helpt in de behandeling en, weet ik als behandelaar, verandert wel degelijk iets aan de prognose.


psychotherapeut