Eerdmans: JA21 klaar om met minderheidskabinet te onderhandelen

JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans vindt het onbegrijpelijk dat er geen onderzoek is gekomen naar een rechts kabinet. Rechts-conservatieve partijen haalden een Kamermeerderheid op 17 maart, memoreerde Eerdmans, „maar de wil van de kiezer bleek geen relevante factor in de formatie”. „Partijen uitsluiten lijkt het nieuwe verbinden te zijn”, aldus Eerdmans.

Ondanks Eerdmans’ teleurstelling is JA21 van harte bereid te onderhandelen met een eventueel minderheidskabinet. „Wij staan klaar om de koers naar de goede kant te verleggen”, zei Eerdmans. Hetzelfde geldt voor SGP-leider Kees van der Staaij, die denkt dat een minderheidskabinet “een waardevolle impuls kan zijn om breder te kijken dan alleen de coalitiepartijen”. Tegelijkertijd waarschuwde Van der Staaij dat zijn partij geen minderheidskabinet kan steunen dat met plannen komt om medisch-ethische wetgeving te verruimen.

Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan richtte zich vooral tot D66-leider Sigrid Kaag en vroeg zich af wanneer zij gaat inzien dat VVD-leider Mark Rutte het probleem is in deze formatie. „Laat Nederland vrij en Rutte vallen”, zo parafraseerde hij de verkiezingsslogan van D66.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Volgens Azarkan is Rutte het probleem in deze formatie en valt het Kaag aan te rekenen dat ze dat na al die maanden nog niet inziet. Hij heeft een nieuwe slogan voor D66: ,,Laat Nederland vrij en Rutte vallen.”
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat over vastgelopen formatie