CDA steunt VVD-motie voor onderzoek minderheidskabinet

Het debat is verder gegaan met de inbreng van CDA-leider Wopke Hoekstra, die „tot zijn verrassing en teleurstelling” heeft moeten constateren dat de meerderheidsvarianten waarover het CDA wilde praten niet mogelijk zijn gebleken. Voortzetting van de huidige coalitie met VVD, D66 en ChristenUnie was voor Hoekstra’s partij het meest logisch, zei hij. „Deze coalitie heeft goed gefunctioneerd en is door de kiezer beloond met een groter mandaat dan in 2017.”

Opvallend genoeg krijgt Hoekstra geen enkele interruptie over zijn weigering om met PvdA én GroenLinks om de tafel te gaan. De CDA-leider gebruikte dezelfde argumenten als VVD-leider Mark Rutte: twee linkse partijen zou uit verhouding zijn en bovendien niet nodig voor een meerderheid. Het CDA wil nu net als de VVD dat er onderzocht gaat worden of er een minderheidskabinet te vormen is. Hoekstra denkt dat zo’n kabinet ook nadelen heeft, „maar gegeven het groeiend ongeduld en onbegrip vinden we dat we zo verder moeten”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat over vastgelopen formatie