Britse premier Johnson kondigt omstreden belastingverhoging aan

De Britse premier Boris Johnson heeft dinsdag een omstreden belastingverhoging aangekondigd. Om hervormingen binnen de zorg te bekostigen, zullen werknemers en werkgevers per april volgend jaar 1,25 procentpunt meer belasting moeten betalen op de premie volksverzekeringen. De belasting op dividend van aandeelhouders zal met eenzelfde percentage stijgen.

Een groot deel van de inkomsten zal in eerste instantie worden besteed aan het verkorten van de wachtlijsten in de zorg. De premier stelde dat de belastingverhoging de langdurige problemen binnen de gezondheidszorg moet oplossen die door de coronacrisis aan het licht zijn gekomen. Door toegenomen vergrijzing zullen de zorgkosten de komende twee decennia naar verwachting verdubbelen.

Het besluit van Johnson is omstreden omdat hij in 2019 bij de verkiezingen heeft beloofd om de btw, inkomstenbelasting en de premie op volksverzekeringen niet te verhogen. De premier verdedigt zijn besluit door te benadrukken dat het financieren van hervormingen zou vragen om „moeilijke maar verantwoorde beslissingen”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Basisschool in Voorburg volledig dicht om coronabesmettingen