Basisschool in Voorburg volledig dicht om coronabesmettingen

Het OMT wil de regels voor basisscholen versoepelen na 20 september.
Het OMT wil de regels voor basisscholen versoepelen na 20 september. Foto Marco de Swart/ANP

Basisschool De Driemaster in Voorburg gaat dicht vanwege een toegenomen aantal coronabesmettingen. Dat meldt Omroep West dinsdag. Het is niet bekend hoeveel besmettingen de school telt. De scholen in de regio zijn vorige week voor het eerst na de vakantie geopend. Het aantal besmettingen liep volgens directeur Ewald van Vliet in verschillende klassen op, waarna is besloten om de hele school voor de rest van de week dicht te doen. De afgelopen dagen zijn op honderden basisscholen hele klassen naar huis gestuurd.

Lees ook onze reportage over de Lorentzschool in Hilversum: Daar gáán we weer, dacht de directeur van de basisschool

De directeur zegt tegen Omroep West dat de huidige regels voor de basisscholen, waarbij hele klassen naar huis moeten bij één besmetting en de andere klasgenoten zich moeten laten testen, te streng zijn. Het Outbreak Management Team (OMT) wil de regels per 20 september versoepelen. OMT-lid en kinderarts Karóly Illy vertelde maandag in een interview met Trouw dat basisscholen na die datum niet langer hele klassen meer naar huis hoeven te sturen.

Illy noemde het huidige beleid „uiterst ongelukkig”. Volgens hem worstelen kinderen vaak met leerachterstanden als gevolg van corona. In plaats daarvan adviseert de kinderarts om alleen de klasgenoten die intensief contact hebben gehad met degene die besmet is in quarantaine te plaatsen, zoals nu ook gebeurt in het voortgezet onderwijs. Het versoepelen kan volgens het OMT vanaf 20 september worden ingezet, omdat na die datum minder mensen terugkeren uit risicolanden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Overheid sloot 2020 af met tekort van ruim 33 miljard door corona-uitgaven