Zestien positieve tests achter schermen bij F1 in Zandvoort

Bij de Formule 1 in Zandvoort zijn onder coureurs, teammedewerkers en ander personeel afgelopen week zestien mensen positief getest op het coronavirus. Dat heeft de internationale autosportfederatie FIA maandag bekendgemaakt.

Van vorige week maandag tot en met zondag zijn in totaal bijna 6.700 coronatests afgenomen achter de schermen van het race-evenement. Onder anderen de Finse coureur Kimi Räikkönen testte positief en moest daardoor de Grand Prix missen.

Het driedaagse evenement in Zandvoort trok afgelopen weekend zo’n 67.000 fans. Om toegang te krijgen tot het complex moest iedereen via de CoronaCheck-app kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, negatief zijn getest of recent besmet zijn geweest.

Op het terrein hoefden de meeste aanwezigen geen anderhalve meter afstand te houden, noch een mondkapje te dragen. Onder anderen coureurs, journalisten en medewerkers binnen de ‘Formule 1-bubbel’ moesten wel een mondkapje op. De mensenmassa’s in de straten van Zandvoort en op het circuit leidden tot kritiek van Kamerleden en de entertainmentsector, omdat de GP als publieksevenement wel door mocht gaan en veel muziekfestivals niet.

Deze twitteraar deelde beelden van de drukte in Zandvoort:

Twitter avatar EliasMazian Elias Mazian Een geplaceerd evenement. https://t.co/izUQav5AHN
Lees ook: Verstappen en fans zijn niet de enige winnaars in Zandvoort

Correctie (6 september 2021): In een eerdere versie van dit bericht werd een percentage genoemd van het aantal coureurs en stafleden dat positief testte. Een percentage is echter niet te noemen, omdat onduidelijk is hoeveel coureurs en stafleden in totaal zijn getest en hoeveel tests zij hebben ondergaan. Het genoemde percentage is hierboven weggehaald.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal positieve tests afgelopen week nagenoeg gelijk gebleven