Verzetsleider Panjshir-vallei roept op tot ‘nationaal verzet’

Ahmad Massoud groet het publiek tijdens een bijeenkomst in 2019.
Ahmad Massoud groet het publiek tijdens een bijeenkomst in 2019. Foto Mohammad Ismail/Reuters

Ahmed Massoud is teruggekomen op zijn oproep van gisteren om te onderhandelen met de Taliban. In een audiobericht op zijn Facebookpagina, geciteerd door persbureau AFP, roept de leider van het Nationaal Verzetsfront Afghanistan op tot „nationaal verzet voor waardigheid, vrijheid en voorspoed”. Zijn verzetsgroep probeert de Panjshir-vallei uit

De Taliban toonden volgens Massoud hun „ware aard” na zijn oproep: „Direct erna begonnen ze een grootschalig militair offensief, waarbij vele mensen om het leven kwamen, waaronder mijn naaste familieleden”. Ook bekritiseerde Massoud in zijn boodschap de internationale gemeenschap, die de Taliban volgens hem „een verderfelijke kans” op politieke legitimiteit heeft gegeven.

In en om de Panjshir-vallei is de afgelopen dagen hevig gevochten tussen de Taliban en het verzetsfront van Massoud. Berichten daarover zijn niet te verifiëren, omdat de communicatiemogelijkheden in de provincie zijn afgesloten. De Taliban claimden maandag de vallei te hebben veroverd, terwijl het Nationaal Verzetsfront dat ontkent. De noordelijke regio kent een lange geschiedenis van verzet. Tijdens de Sovjetinvasie tussen 1980 en 1989 hield de iconische vader van Massoud, Ahmad Shah Massoud, de Russen buiten de deur. Hij werd in 2001 vermoord, maar ook tijdens het vorige Taliban-bewind, eind jaren ’90, werd de vallei niet ingenomen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Verzetsleider Pansjhir-vallei roept op tot ‘nationaal verzet’