Veel minder comazuipers tijdens lockdowns

Alcohol onder jongeren Het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging werd opgenomen is tijdens de twee lockdowns fors gedaald, blijkt uit onderzoek.

Alcohol-poli in Delft.
Alcohol-poli in Delft. Foto David van Dam

De twee lockdowns in Nederland hadden in ieder geval één positieve bijwerking. Veel minder jongeren belandden met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Nico van der Lely en promovenda Louise Pigeaud, gepubliceerd in The journal of adolescent health.

Lees ook: Aantal kinderen met alcoholvergiftiging fors gedaald: ‘Hoeveel hersencellen denk je te hebben?’

Van der Lely, oprichter van Nederlands eerste alcoholpoli in het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft, vergeleek het aantal intoxicaties onder jongeren van twaalf alcoholpoli’s voor, tijdens en na de lockdowns in 2019 en 2020. Terwijl er in 2019 gemiddeld 24 jongeren per maand werden opgenomen, kelderde dat aantal met 70 procent tijdens de eerste intelligente lockdown (medio maart – eind mei 2020).

Met het loslaten van een aantal coronamaatregelen in de zomer van 2020 steeg het aantal weer naar het oude niveau. Om vervolgens tijdens de tweede lockdown (medio oktober – eind december) weer te dalen naar gemiddeld 10 opgenomen jongeren per maand. De verklaring voor dit positieve bijeffect van de coronacrisis zoekt Van der Lely in het lastiger kunnen verkrijgen van alcohol. „We vermoeden dat minderjarigen door de sluiting van horeca en sportclubs moeilijker aan alcohol konden komen. Ook de supermarkten handhaafden de leeftijdscontroles beter. Daarnaast werkten veel mensen thuis, waardoor het ouderlijk toezicht ook beter geregeld was.”

Dat het aantal alcoholvergiftigingen vorige zomer weer snel opliep baart de kinderarts zorgen. „Ik zie het als een waarschuwingssignaal voor de nabije toekomst. Nu het maatschappelijk leven hervat wordt en het hoger onderwijs en de sportverenigingen weer volledig open zijn, kan bij jongeren het idee leven extra hard te feesten met veel alcohol. Dat geldt net zo goed voor minderjarigen. Zo’n reboundeffect willen we voorkomen.” Van der Lely pleit dan ook voor nog meer bewustwording rond alcoholmisbruik onder jongeren.

Ook volwassenen dronken tijdens de coronacrisis minder dan gebruikelijk, zo meldde het CBS vrijdag in het rapport Ervaren impact corona op mentale gezondheid en leefstijl. De cijfers over 2020 laten zien dat overmatig alcoholgebruik – meer dan 21 glazen per week voor een man en 14 voor een vrouw – daalde van 8,5 procent in 2019 naar 7 procent in 2020. De grootste daling was te zien bij jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar, de kleinste bij 65-plussers.

Reportage alcoholpoli pag. 10-11