Thuiskok.

Idyllisch

Het probleem met vooroordelen en vooringenomenheid is niet alleen dat je veel verkeerd ziet, maar ook mooie dingen mist. Niemand is daarvan gevrijwaard. Zo voel ik me altijd aangetrokken tot de temperamentvolle keukens van Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Noord- Europa schiet er daardoor soms wat bij in.

Bij Scandinavië denk ik aan kou en onvriendelijkheid, aan eten om te leven, niet om te genieten. En ik hou nu eenmaal van de zon, de warmte en de geurige chaos van specerijen.

Dus toen ik een paar maanden geleden een bericht kreeg over Nordic Family Kitchen van de Deense chef-kok Mikkel Karstad, vergat ik het daarna weer even snel. Ik had behoefte aan warmte. Tot een leuke collega me erop wees en ik ontdekte dat ik mezelf door mijn vooringenomenheid bijna een mooi kookboek had ontzegd.

Zeker, Nordic Family Kitchen straalt het rustieke uit dat je van de Nordic keuken verwacht. De plaatjes zijn idyllisch, het eten schoon, verantwoord en volgens de seizoenen. Karstad woont in een boerderij met zijn vrouw en vier kinderen, ze verbouwen hun eigen kruiden en groenten, hebben kippen voor de eieren. Hun kinderen zien er uiterst verzorgd uit.

Daar waar je in boeken over andere continenten weleens straatbeelden ziet van kinderen met het plakkerige suiker van een lolly om de lippen, is het hier een en al pittoreske volmaaktheid met de zon die door de bladeren schijnt, design borden, wit linnen op de tafel, knisperend vuur en versgeroosterde marshmallows. Het is heel welvarend allemaal. En daar is helemaal niets mis mee, integendeel. Konden we allemaal maar zo leven.

Er zijn genoeg internationale invloeden te vinden in het boek met recepten als samosa (met ras el hanout, laat India het niet horen), focaccia en pasta, maar veel van de gerechten zijn Nordic, eigentijds en origineel, zeker als je nog niet bekend bent met deze stijl van koken: rabarber-marsepeintaart, zeewierplatbrood en ingemaakte klokhuizen als alternatief voor ingelegde citroenen.

En dat allemaal in harmonie met de natuur, dat is waar dit Nordic Family Kitchen voor staat: koken en eten volgens de seizoenen en wat de natuur je geeft, ver weg van de industrialisatie. Idyllisch, zeker, maar eigenlijk ook hoe het hoort.