OMT adviseert niet langer hele klassen weg te sturen bij coronabesmetting

Een leerling komt aan op een basisschool op de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Foto Koen van Weel/ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) wil dat op basisscholen binnenkort niet hele klassen meer naar huis gestuurd worden bij het vaststellen van één coronabesmetting. Dat zegt kinderarts en OMT-lid Karóly Illy tegen Trouw. Het OMT adviseert het ministerie van Volksgezondheid deze versoepeling vanaf 20 september door te voeren.

Hoewel het nieuwe schooljaar pas net is begonnen, zijn sinds aanvang daarvan op honderden basisscholen alweer hele klassen thuis gehouden wegens een enkel Covid-geval. Het is de regel dat bij één besmet kind alle klasgenoten thuisblijven en zich laten testen.

Volgens Illy is het huidige beleid „uiterst ongelukkig” en zorgt het voor grote problemen in het primair onderwijs. Kinderen worstelen vaak al met leerachterstanden door de coronamaatregelen van afgelopen anderhalf jaar. De kinderarts pleit ervoor alleen leerlingen die intensief contact hebben gehad met een besmet kind in quarantaine te plaatsen, zoals ook het beleid is in het voortgezet onderwijs. De datum van 20 september zou veilig zijn veilig omdat „we [...] niet meer te maken met mensen die terugkeren van vakantie uit risicolanden, en hierdoor problemen veroorzaken”.

Een woordvoerder van de PO-raad, de koepelorganisatie van het basisonderwijs, reageerde tegenover Trouw positief op het OMT-advies: „Hier zijn we blij mee. De situatie waarbij hele klassen in quarantaine moesten, was haast niet werkbaar.” De raad zegt te zijn „overvallen” door het grote aantal klassen dat afgelopen weken huiswaarts gestuurd moest worden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nieuw-Zeeland heft lockdown bijna overal op, alleen Auckland blijft op slot