Iets minder medailles dan in Rio, maar wel meer goud

Paralympische Spelen Nederland werd vijfde in het medailleklassement van de Paralympische Spelen in Tokio: het beste resultaat sinds 1976.

Rogier Dorsman met de Nederlandse vlag bij de sluitingsceremonie in Tokio.
Rogier Dorsman met de Nederlandse vlag bij de sluitingsceremonie in Tokio. Foto Kim Kyung-Hoon/Reuters

Nederland heeft bij de Paralympische Spelen in Tokio in totaal 59 medailles behaald. Wheeler Nikita den Boer, een van de 73 Nederlandse sporters die deelnamen, was de laatste atlete van TeamNL die een plak won: brons op de marathon.

Met 25 gouden medailles, 17 zilveren en 17 bronzen eindigde Nederland op de vijfde plaats in het medailleklassement. China was veruit het succesvolste land, met 96 keer goud, 60 keer zilver en 51 keer brons. Daarachter volgden Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de Russische atleten, die vanwege een dopingstraf als RPC (Russisch Paralympisch Comité) mochten deelnemen.

Gerekend naar het aantal gouden medailles deed Nederland het sinds 1988 (31 keer goud) niet meer zo goed. De vijfde plaats was het beste resultaat sinds 1976, toen Nederland in Toronto tweede werd bij de toen nog veel kleinere Paralympics.

Chef de mission Esther Vergeer was meer dan tevreden met het resultaat, al tekende ze er wel bij aan dat Nederland in Rio de Janeiro (2016) meer medailles won: 62, waarvan 17 keer goud. „Maar dat heeft ook met ons strenge selectiebeleid te maken”, refereerde Vergeer aan de 126 Nederlandse deelnemers in Rio.

Handbiker Jetze Plat en zwemmer Rogier Dorsman waren de succesvolste sporters in Tokio, met beiden drie gouden medailles. Dorsman droeg zondag de Nederlandse vlag tijdens de sluitingsceremonie. Plat deed dat bij de openingsceremonie al. De paralympische vlag werd tijdens de sluitingsceremonie overgedragen aan burgemeester Anne Hidalgo van Parijs, in 2024 gastheer van de Olympische en Paralympische Spelen. (ANP)