Laatste nieuws coronacrisis

Aantal positieve tests afgelopen week nagenoeg gelijk gebleven

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Ruim helft werkgevers blijft achter met indienen gegevens NOW-regeling

Minder dan de helft van de werkgevers die een aanvraag indiende voor de eerste ronde van de subsidieregeling NOW heeft een zogenaamde vaststelling aangevraagd, terwijl de deadline nadert. Dat maakte demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees (D66) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer bekend. Bedrijven die door de coronacrisis in de problemen raakten kunnen via de NOW-regeling financiële steun aanvragen om hun personeel door te betalen. De hoogte van het bedrag wordt bepaald door het verwachte omzetverlies en de loonkosten.

Op 31 oktober moeten werkgevers die gebruik maakten van de subsidieregeling hun definitieve omzet en loonkosten bij uitkeringsinstantie UWV inleveren. Om subsidie te ontvangen, leverden de bedrijven vorig jaar een schatting van hun omzetverlies in, waarna ze een voorschot ontvingen. Het UWV heeft tot op heden slechts 64.000 vaststellingen ontvangen van de 140.000 bedrijven die gebruik maakten van de eerste tranche van de regeling. Als werkgevers de definitieve cijfers niet op tijd inleveren, moeten ze hun voorschot terugbetalen.

Werknemers van het UWV bekijken NOW-steunaanvragen die binnenkomen. Foto Evert Elzinga/ANP

Aantal positieve tests afgelopen week nagenoeg gelijk gebleven

Het RIVM kreeg de afgelopen week nagenoeg evenveel meldingen van positieve coronatests als vorige week. Dat blijkt uit de wekelijkse cijfers die het instituut dinsdag bekend heeft gemaakt. Tussen 31 augustus en 7 september testten 17.890 mensen positief; een toename van ongeveer 1,8 procent ten opzichte van de 17.575 positieve tests van de zeven dagen ervoor.

Tegelijkertijd lieten meer mensen zich de afgelopen zeven dagen testen. De GGD’s namen 155.121 tests af, een toename van 25 procent ten opzichte van de week ervoor. Het aantal positieve tests per 100.000 inwoners ging van 102 naar 104, terwijl het reproductiegetal - dat gebaseerd is op gegevens van twee weken geleden - weer onder de 1 is gedoken. Momenteel ligt het op 0,98, een week eerder nog op 1,01. Dat wil zeggen dat iedereen met een coronabesmetting ongeveer één andere persoon aansteekt met het virus.

De ziekenhuisbezetting daalde de afgelopen week. Zo werden 10 procent minder coronapatiënten opgenomen op de intensive care (88 afgelopen week), en 9 procent minder op de reguliere afdelingen (388). Een week eerder werden 98 coronapatiënten opgenomen op de intensive care en 428 op andere afdelingen.

Dagcijfers
Het RIVM ontving het afgelopen etmaal 2.501 meldingen van positieve testuitslagen. Daarmee wordt de trend van de afgelopen week doorgezet: de afgelopen dagen kreeg het instituut tussen de 2.100 en 2.800 meldingen van positieve coronatests per dag binnen.

Verder meldde het instituut acht sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Niet al deze personen overleden het afgelopen etmaal. Meldingen van overlijdens kunnen met enige vertraging binnenkomen bij het instituut.

Britse premier Johnson kondigt omstreden belastingverhoging aan

De Britse premier Boris Johnson heeft dinsdag een omstreden belastingverhoging aangekondigd. Om hervormingen binnen de zorg te bekostigen, zullen werknemers en werkgevers per april volgend jaar 1,25 procentpunt meer belasting moeten betalen op de premie volksverzekeringen. De belasting op dividend van aandeelhouders zal met eenzelfde percentage stijgen.

Een groot deel van de inkomsten zal in eerste instantie worden besteed aan het verkorten van de wachtlijsten in de zorg. De premier stelde dat de belastingverhoging de langdurige problemen binnen de gezondheidszorg moet oplossen die door de coronacrisis aan het licht zijn gekomen. Door toegenomen vergrijzing zullen de zorgkosten de komende twee decennia naar verwachting verdubbelen.

Het besluit van Johnson is omstreden omdat hij in 2019 bij de verkiezingen heeft beloofd om de btw, inkomstenbelasting en de premie op volksverzekeringen niet te verhogen. De premier verdedigt zijn besluit door te benadrukken dat het financieren van hervormingen zou vragen om „moeilijke maar verantwoorde beslissingen”.

Lichte daling aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen zijn momenteel 678 mensen met een coronabesmetting opgenomen, een daling van vier patiënten ten opzichte van maandag. Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) liggen er nu 463 mensen met Covid-19 op reguliere afdelingen, één meer dan gisteren. Op de intensive cares liggen 215 patiënten, een daling van vijf ten opzichte van maandag.

Basisschool in Voorburg volledig dicht om coronabesmettingen

Basisschool De Driemaster in Voorburg gaat dicht vanwege een toegenomen aantal coronabesmettingen. Dat meldt Omroep West dinsdag. Het is niet bekend hoeveel besmettingen de school telt. De scholen in de regio zijn vorige week voor het eerst na de vakantie geopend. Het aantal besmettingen liep volgens directeur Ewald van Vliet in verschillende klassen op, waarna is besloten om de hele school voor de rest van de week dicht te doen. De afgelopen dagen zijn op honderden basisscholen hele klassen naar huis gestuurd.

Lees ook onze reportage over de Lorentzschool in Hilversum: Daar gáán we weer, dacht de directeur van de basisschool

De directeur zegt tegen Omroep West dat de huidige regels voor de basisscholen, waarbij hele klassen naar huis moeten bij één besmetting en de andere klasgenoten zich moeten laten testen, te streng zijn. Het Outbreak Management Team (OMT) wil de regels per 20 september versoepelen. OMT-lid en kinderarts Karóly Illy vertelde maandag in een interview met Trouw dat basisscholen na die datum niet langer hele klassen meer naar huis hoeven te sturen.

Illy noemde het huidige beleid „uiterst ongelukkig”. Volgens hem worstelen kinderen vaak met leerachterstanden als gevolg van corona. In plaats daarvan adviseert de kinderarts om alleen de klasgenoten die intensief contact hebben gehad met degene die besmet is in quarantaine te plaatsen, zoals nu ook gebeurt in het voortgezet onderwijs. Het versoepelen kan volgens het OMT vanaf 20 september worden ingezet, omdat na die datum minder mensen terugkeren uit risicolanden.

Het OMT wil de regels voor basisscholen versoepelen na 20 september. Foto Marco de Swart/ANP

Overheid sloot 2020 af met tekort van ruim 33 miljard door corona-uitgaven

Als gevolg van de coronacrisis heeft de Nederlandse overheid het jaar 2020 afgesloten met een begrotingstekort van 33,4 miljard euro. Eind 2019 was nog sprake van een overschot van 14 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het tekort is voornamelijk een gevolg van fors meer uitgaven; een toename van 12,5 procent. Het Rijk was in totaal ruim 384 miljard euro kwijt. De toename is op te hangen aan de diverse coronasteupakketten. Ook de financiële steun die op gemeentelijk of provinciaal niveau wordt uitgevoerd, wordt grotendeels gefinancieerd door het Rijk.

Naast de stijgende uitgaven kwam er bovendien iets minder geld binnen: 346,5 miljard euro tegen 351 miljard euro in 2019. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de overheid minder geld binnenhaalt dan in het jaar ervoor. De afname is voornamelijk toe te schrijven aan een daling in de inkomsten uit belastingen en sociale premies.

Uitgedrukt als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) komt het tekort van ruim 33 miljard euro neer op 4,2 procent. Daarmee eindigde Nederland voor het eerst sinds 2012 boven de Europese tekortnorm van 3 procent. Met oog op de pandemie hebben de eurolanden echter besloten deze norm tijdelijk los te laten.

Correctie (07 september 2021): in een eerdere versie van dit artikel stond dat de overheid ruim 384 miljard euro uitgaf aan diverse coronasteunpakketten. Dit is onjuist; dat bedrag betreft het totaal aan uitgaven. Dit is hierboven aangepast.

Een deel van de coronasteun van het Rijk ging naar KLM. Foto Nico Garstman/ANP

Burgemeester Halsema keek ‘met afschuw’ naar Davidsterren bij demonstranten

Burgmeester Femke Halsema van Amsterdam keek „met afschuw” naar demonstranten die het afgelopen weekend in Amsterdam Davidsterren op hun kleding droegen bij een protest tegen het coronabeleid. „Ik roep de organisatie van de demonstratie op om het dragen van de ster te veroordelen en te voorkomen dat dit nog eens gebeurt”, zo heeft Halsema gezegd. Dat meldt persbureau ANP maandag.

Volgens schattingen van de gemeente deden afgelopen zondag zeker 20.000 mensen mee aan de mars door de stad. Een aantal demonstranten van de groep Nederland in Verzet droeg daarbij ook gele Davidsterren, de symbolen die Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten dragen van de Duitse bezetter. Bij de Davidsterren van Nederland in Verzet stond de Engelse tekst: ‘Dit is hoe je mij behandelt. Heb je dan niets geleerd van het verleden?’

Een deel van het protest werd gevoerd op de Dam, dat het Nationaal Monument huisvest ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. „Ons Nationaal Monument op de Dam herinnert ons nog elke dag aan deze gitzwarte periode in het verleden”, zo zei Halsema. „Ik roep iedereen op om respectvol om te gaan met deze historisch beladen plek. Dat juist op de Dam mensen het nodig vinden een gele ster te dragen is dieptriest en bijzonder kwetsend voor alle overlevenden en nabestaanden.”

Een van de organisatoren van de demonstratie, Michel Reijinga, zegt tegen ANP en de NOS niet achter het dragen van de Davidsterren te staan. Volgens hem hebben zondag zo’n vijftig mensen een dergelijk symbool gedragen. Reijinga zegt met de rest van de organisatie in overleg te gaan over een verklaring waarin het dragen van de ster veroordeeld zou worden.

Volgens schattingen van de gemeente Amsterdam kwamen zondag zo’n 20.000 demonstranten af op de mars door de stad. Foto Ramon van Flymen/ANP

Europees Geneesmiddelenbureau beoordeelt derde Pfizer-prik

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beoordeelt de komende weken het nut van een derde prik van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. Die prik, de zogeheten booster shot, moet een half jaar na het toedienen van de tweede dosis worden gezet en zou zo de resistentie van gevaccineerden tegen het coronavirus verhogen. Ook buigt het EMA zich over de effectiviteit van een al sneller toegediende derde prik voor kwetsbaren, zoals mensen met een slecht immuunsysteem.

Het EMA analyseert voor de evaluatie data aangeleverd door farmaceut Pfizer. Een daarvan betreft een studie waarin driehonderd gezonde volwassenen een half jaar na hun tweede prik een derde dosis toegediend kregen. Het EMA heeft al aangegeven de booster shots als „niet urgent voor de algemene bevolking” te zien, maar wil naar eigen zeggen zorgen dat een evaluatie beschikbaar is voor de landen die toch beslissen een derde prik toe te dienen.

Het idee achter de derde prik is de verbetering van de bescherming van mensen die al volledig zijn gevaccineerd. De werkzaamheid van het coronavaccin neemt, zoals gebruikelijk bij vaccins, na verloop van tijd af. EU-lidstaten hoeven het advies van EMA niet af te wachten en hebben dat ook niet allemaal gedaan: zo zijn Frankrijk en Duitsland deze maand begonnen met het toedienen van de derde prik aan kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een slechte gezondheid. In Nederland worden vooralsnog slechts twee prikken van het Pfizer-vaccin toegediend.

Prikken van het coronavaccin van Pfizer in Rotterdam. Foto David van Dam

RIVM meldt het afgelopen etmaal 2.151 positieve coronatests

In de afgelopen vierentwintig uur werden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2.151 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er minder dan op zaterdag, toen 2.393 tests zijn gemeld. Op vrijdag lag het aantal positieve tests juist weer hoger: 2.793. Zo blijft het aantal nieuwe besmettingen schommelen rond de 2.500 per dag. Vorige week lag dat gemiddelde ongeveer even hoog.

Daarnaast kreeg het RIVM drie meldingen van sterfgevallen. Dat betekent niet dat deze mensen daadwerkelijk in het afgelopen etmaal overleden - het kan even duren voordat het overlijden van een coronapatiënt wordt gemeld en geregistreerd. In het weekend overleden in totaal elf mensen aan Covid-19.

682 coronapatiënten in ziekenhuizen, lichte stijging IC-bezetting

In de Nederlandse ziekenhuizen zijn momenteel 682 mensen met Covid-19 opgenomen, een stijging van twee patiënten ten opzichte van zondag. Volgens de jongste cijfers van het Landelijk Coöordinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen 220 van hen op de intensive cares: een toename van zeven patiënten. De bezetting op de reguliere afdelingen is tussen zondag en maandag met vijf afgenomen tot 462 coronapatiënten.

Zestien positieve tests achter schermen bij F1 in Zandvoort

Bij de Formule 1 in Zandvoort zijn onder coureurs, teammedewerkers en ander personeel afgelopen week zestien mensen positief getest op het coronavirus. Dat heeft de internationale autosportfederatie FIA maandag bekendgemaakt.

Van vorige week maandag tot en met zondag zijn in totaal bijna 6.700 coronatests afgenomen achter de schermen van het race-evenement. Onder anderen de Finse coureur Kimi Räikkönen testte positief en moest daardoor de Grand Prix missen.

Het driedaagse evenement in Zandvoort trok afgelopen weekend zo’n 67.000 fans. Om toegang te krijgen tot het complex moest iedereen via de CoronaCheck-app kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, negatief zijn getest of recent besmet zijn geweest.

Op het terrein hoefden de meeste aanwezigen geen anderhalve meter afstand te houden, noch een mondkapje te dragen. Onder anderen coureurs, journalisten en medewerkers binnen de ‘Formule 1-bubbel’ moesten wel een mondkapje op. De mensenmassa’s in de straten van Zandvoort en op het circuit leidden tot kritiek van Kamerleden en de entertainmentsector, omdat de GP als publieksevenement wel door mocht gaan en veel muziekfestivals niet.

Deze twitteraar deelde beelden van de drukte in Zandvoort:

Twitter avatar EliasMazian Elias Mazian Een geplaceerd evenement. https://t.co/izUQav5AHN
Lees ook: Verstappen en fans zijn niet de enige winnaars in Zandvoort

Correctie (6 september 2021): In een eerdere versie van dit bericht werd een percentage genoemd van het aantal coureurs en stafleden dat positief testte. Een percentage is echter niet te noemen, omdat onduidelijk is hoeveel coureurs en stafleden in totaal zijn getest en hoeveel tests zij hebben ondergaan. Het genoemde percentage is hierboven weggehaald.

Utrechtse Singelloop gaat ook dit jaar niet door

De Singelloop in Utrecht is verplaatst naar volgend jaar. De coronamaatregelen maken het volgens de organisatie onmogelijk om de hardloopwedstrijd met 10.000 deelnemers en toeschouwers in de drukke binnenstad door te laten gaan. De Singelloop is verplaatst naar 2 oktober 2022; de huidige startbewijzen blijven geldig.

Ook zonder de anderhalvemeterregel zou het volgens organisator Golazo moeilijk zijn om het evenement te organiseren. Vorig jaar ging het hardloopevenement ook niet door. „De Singelloop is een veilig Utrechts feest voor iedereen, dat veilig moet kunnen worden gevierd”, meldt de organisatie.

Voor de hardlopers die geen jaar kunnen wachten, heeft Golazo een virtuele hardloopwedstrijd georganiseerd. Zij kunnen met hulp van een speciale zogeheten belevingsapp de zelfgekozen afstanden op een van de parcours lopen.

Beeld van de Utrechtse binnenstad. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

OMT adviseert niet langer hele klassen weg te sturen bij coronabesmetting

Een leerling komt aan op een basisschool op de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Foto Koen van Weel/ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) wil dat op basisscholen binnenkort niet hele klassen meer naar huis gestuurd worden bij het vaststellen van één coronabesmetting. Dat zegt kinderarts en OMT-lid Karóly Illy tegen Trouw. Het OMT adviseert het ministerie van Volksgezondheid deze versoepeling vanaf 20 september door te voeren.

Hoewel het nieuwe schooljaar pas net is begonnen, zijn sinds aanvang daarvan op honderden basisscholen alweer hele klassen thuis gehouden wegens een enkel Covid-geval. Het is de regel dat bij één besmet kind alle klasgenoten thuisblijven en zich laten testen.

Volgens Illy is het huidige beleid „uiterst ongelukkig” en zorgt het voor grote problemen in het primair onderwijs. Kinderen worstelen vaak al met leerachterstanden door de coronamaatregelen van afgelopen anderhalf jaar. De kinderarts pleit ervoor alleen leerlingen die intensief contact hebben gehad met een besmet kind in quarantaine te plaatsen, zoals ook het beleid is in het voortgezet onderwijs. De datum van 20 september zou veilig zijn veilig omdat „we [...] niet meer te maken met mensen die terugkeren van vakantie uit risicolanden, en hierdoor problemen veroorzaken”.

Een woordvoerder van de PO-raad, de koepelorganisatie van het basisonderwijs, reageerde tegenover Trouw positief op het OMT-advies: „Hier zijn we blij mee. De situatie waarbij hele klassen in quarantaine moesten, was haast niet werkbaar.” De raad zegt te zijn „overvallen” door het grote aantal klassen dat afgelopen weken huiswaarts gestuurd moest worden.

Bond staakt wedstrijd Brazilië-Argentinië definitief na onenigheid over coronaregels

Zondagavond is de voetbalwedstrijd tussen Brazilië en Argentinië definitief gestaakt in verband met onenigheid tussen de landen over coronaregels. Omdat vier Argentinië-spelers niet welkom waren in Brazilië, maar desondanks wel op het veld stonden tijdens de wedstrijd, grepen de Braziliaanse gezondheidsautoriteiten in door ook het veld te betreden. Er ontstond een chaotische situatie, waarbij Argentinië de catacomben opzocht. De Zuid-Amerikaanse bond besloot daarop om de wedstrijd te staken.

De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten kwamen na zo’n vijf minuten spelen het veld op om het Argentijnse kwartet op te halen. Er was op dat moment nog niet gescoord. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond laat nu een rapport opmaken van de wedstrijd. Een tuchtcommissie van de FIFA moet vervolgens beoordelen hoe en of de wedstrijd verder moet.

De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten vielen eerder het spelershotel in van Argentinië om doelman Emiliano Martínez, verdediger Cristian Romero, middenvelder Giovani Lo Celso en aanvaller Emiliano Buendía erop te wijzen dat ze het land moesten verlaten. Dat gebeurde zo’n twee uur voor de wedstrijd. De waarschuwing had geen effect: Argentinië ging met het viertal naar het stadion, volgens de Argentijnse bond mochten de spelers wel in actie komen.

Martínez, Romero, Lo Celso en Emiliano Buendía zijn actief in de Engelse Premier League en de Braziliaanse regels schrijven voor dat reizigers afkomstig uit Engeland na aankomst eerst veertien dagen in quarantaine moeten. Veel Engelse clubs hebben om die reden hun spelers niet afgestaan voor de WK-kwalificatieduels. Brazilië mistte daarom enkele belangrijke spelers als Thiago Silva, Allison en Richarlison. Maar de vier Argentijnen uit de Premier League werden gewoon opgenomen in de selectie en startten ook in de basis.

Voetbalvedetten Lionel Messi en Neymar in discussie met elkaar en de autoriteiten over het verloop van de wedstrijd - dat er niet meer kwam. Foto Sebastiao Moreira/EPA

Nieuw-Zeeland heft lockdown vrijwel overal op, alleen Auckland blijft op slot

De regering van Nieuw-Zeeland voert versoepelingen door in het coronabeleid. Afgezien van de stad Auckland, waar de meest recente uitbraak ontstond, geldt de lockdown vanaf dinsdag niet meer. Dat meldt persbureau Reuters. Morgen kunnen inwoners weer hun huizen verlaten en vanaf donderdag gaan de scholen weer open. In Auckland gelden de vrijheidsbeperkingen nog zeker een week.

Lees ook: Nieuw-Zeeland opvallend eensgezind over streng covidbeleid van premier Ardern

Premier Jacinda Ardern heeft de meeste restricties voor de rest van de eilandengroep opgeheven. Intact blijft de mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes en bijeenkomsten met meer dan vijftig bezoekers. Volgens Ardern zorgt de opmars van de Delta-variant ervoor dat Auckland nog niet kan versoepelen. „De restricties werken, maar het zit er nog niet op”, aldus de premier.

Nieuw-Zeeland voert een streng coronabeleid, waarbij lockdowns al worden ingevoerd bij een laag aantal besmettingen. Voor de recente uitbraak zijn er een halfjaar lang geen besmettingen geregistreerd. Zaterdag werd bekend dat een 90-jarige vrouw is overleden aan de gevolgen van het virus, de eerste coronadode sinds februari. In totaal zijn 27 Nieuw-Zeelanders overleden door Covid-19.

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt op deze plek de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland.

Afgelopen weekend bleek uit een enquete van werkgeversvereniging AWVN dat het merendeel van de werkgevers wil kunnen controleren of medewerkers gevaccineerd zijn tegen Covid-19. 70 procent van de zeshonderd ondervraagde werkgevers maakt zich zorgen over de veiligheid op de werkvloer als daar niet-gevaccineerde medewerkers rondlopen en wil daarom om een vaccinatiebewijs kunnen vragen.

Zondag kwamen zo’n 20.000 mensen bijeen in Amsterdam om onder de slogan ‘Samen voor Nederland’ te protesteren tegen de coronamaatregelen. Ook andere onvrede rond het kabinetsbeleid werd geuit tijdens het protest, dat begon op de Dam en vervolgens overging in een mars door de stad. Volgens de autoriteiten verliep de demonstratie ‘gemoedelijk’ en hoefde er dan ook niet te worden ingegrepen.

Op zondag lagen 680 mensen met een coronabesmetting in een Nederlands ziekenhuis, 26 meer dan zaterdag. Volgens de cijfers van het Landelijk Coöordinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) lagen 213 van hen op de intensive care: een toename van één. Het aantal nieuwe positieve tests lag zondag op 2.393, meldde het RIVM. Zaterdag registreerde het instituut nog 2.793 nieuwe positieve uitslagen. De dagelijkse aantallen kunnen flink schommelen, zeker in en rond het weekend.

Lees hier het hele coronablog van afgelopen weekend terug