Burgemeester Halsema keek ‘met afschuw’ naar Davidsterren bij demonstranten

Volgens schattingen van de gemeente Amsterdam kwamen zondag zo'n 20.000 demonstranten af op de mars door de stad.
Volgens schattingen van de gemeente Amsterdam kwamen zondag zo'n 20.000 demonstranten af op de mars door de stad. Foto Ramon van Flymen/ANP

Burgmeester Femke Halsema van Amsterdam keek „met afschuw” naar demonstranten die het afgelopen weekend in Amsterdam Davidsterren op hun kleding droegen bij een protest tegen het coronabeleid. „Ik roep de organisatie van de demonstratie op om het dragen van de ster te veroordelen en te voorkomen dat dit nog eens gebeurt”, zo heeft Halsema gezegd. Dat meldt persbureau ANP maandag.

Volgens schattingen van de gemeente deden afgelopen zondag zeker 20.000 mensen mee aan de mars door de stad. Een aantal demonstranten van de groep Nederland in Verzet droeg daarbij ook gele Davidsterren, de symbolen die Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten dragen van de Duitse bezetter. Bij de Davidsterren van Nederland in Verzet stond de Engelse tekst: ‘Dit is hoe je mij behandelt. Heb je dan niets geleerd van het verleden?’

Een deel van het protest werd gevoerd op de Dam, dat het Nationaal Monument huisvest ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. „Ons Nationaal Monument op de Dam herinnert ons nog elke dag aan deze gitzwarte periode in het verleden”, zo zei Halsema. „Ik roep iedereen op om respectvol om te gaan met deze historisch beladen plek. Dat juist op de Dam mensen het nodig vinden een gele ster te dragen is dieptriest en bijzonder kwetsend voor alle overlevenden en nabestaanden.”

Een van de organisatoren van de demonstratie, Michel Reijinga, zegt tegen ANP en de NOS niet achter het dragen van de Davidsterren te staan. Volgens hem hebben zondag zo’n vijftig mensen een dergelijk symbool gedragen. Reijinga zegt met de rest van de organisatie in overleg te gaan over een verklaring waarin het dragen van de ster veroordeeld zou worden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europees Geneesmiddelenbureau beoordeelt derde Pfizer-prik