‘Zeventien doden en tientallen gewonden bij overwinningsschoten in Kabul’

Talibanstrijders bij een controlepost in Kabul.
Talibanstrijders bij een controlepost in Kabul. Foto Stringer/EPA

Talibanstrijders hebben vrijdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul ‘feestelijke’ schoten gelost en daarbij zeker zeventien mensen gedood. Tientallen anderen zouden gewond zijn geraakt. Dat melden persbureau Reuters en het Afghaanse Shamshad TV zaterdag. Meer informatie over de slachtoffers is niet bekend.

Ook in de Afghaanse provincie Nangarhar, ten oosten van Kabul aan de grens met Pakistan, zijn volgens een ziekenhuiswoordvoerder luchtschoten gelost. Daarbij zou een tiental mensen gewond zijn geraakt. De gebeurtenissen hebben vrijdag een reactie uitgelokt van Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid, die strijders via Twitter opriep niet in de lucht te schieten, maar God in plaats daarvan te bedanken. „Kogels kunnen burgers verwonden, dus schiet niet onnodig.”

Talibanstrijders waren mogelijk opgetogen door onbevestigde berichten over de verovering van de Panjshir Vallei, het enige gebied in Afghanistan dat nog niet in handen was van de fundamentalistische groepering. Deze regio ten noorden van Kabul zou inmiddels volledig zijn ingenomen door de Taliban, claimden drie strijders vrijdag in gesprek met Reuters. De verzetsbeweging ter plaatse ontkent de geruchten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Zeventien doden en tientallen gewonden bij overwinningsschoten in Kabul’