Extra toegangsweg in Zandvoort voor bezoekers kwalificaties van de Formule 1

Grand Prix Volgens de NS zijn er tot 12.30 uur bijna 24.000 reizigers aangekomen in Zandvoort. De gemeente heeft zaterdag extra maatregelen genomen voor de vele fans.
Een overzichtsfoto zaterdag voor het begin van de kwalificaties voor de Formule 1.
Een overzichtsfoto zaterdag voor het begin van de kwalificaties voor de Formule 1. Foto Koen van Weel/ANP

De instroom van bezoekers aan het circuit van Zandvoort is zaterdagochtend en -middag „goed verlopen”. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten aan NRC, vlak voordat de kwalificaties zaterdag van start gingen. De raceliefhebbers zagen Max Verstappen rond 16.20 uur de pole position veroveren voor de race die zondag plaatsvindt.

De organisatie van de Dutch Grand Prix, en de gemeente, hebben na vrijdag extra maatregelen genomen om de drukte rondom het racecircuit in goede banen te leiden. Zo heeft de gemeente een extra toegangsweg naar het circuit aangewezen: „Bezoekers kunnen ook vanaf de boulevard een straat aflopen om naar het terrein te komen. Die is zondag ook open. Vrijdag was er maar één toegangsweg.” De organisatie meldde de aanwezigheid van zo’n 70.000 bezoekers rond het raceterrein. Die mensen werd na afloop van de kwalificatie zaterdagmiddag aangeraden om verder de boulevard op te gaan, naar strandtenten of het strand. Dat was een manier om de bezoekers wat meer te spreiden en hun vertrek uit de stad ordelijker te laten verlopen.

‘Betere verspreiding’

Veel fans komen met de trein naar Zandvoort en lopen daarna naar het circuit. Tot 12.30 uur zaterdag telde de NS bijna 24.000 bezoekers, iets meer dan de gemiddeld 23.000 reizigers die werden verwacht in de treinen naar Zandvoort. Ook vrijdag waren er al meer reizigers, namelijk ruim 27.000. Volgens een NS-woordvoerder is het vervoer op het spoor zonder incidenten verlopen. „Het is druk, maar niet te druk”, stelt hij tegen NRC. „Elke vijf minuten gaat er een nieuwe trein. Als het in een trein te druk wordt, staat er iemand op het perron om dit te reguleren.” Er zijn zo’n driehonderd extra medewerkers ingezet.

Verder spreekt de NS van een feestelijke sfeer op stations en in de treinen. De gemeentewoordvoerder, die NRC telefonisch vanaf een van de tribunes te woord stond, stelt eveneens dat de „sfeer goed is, je hoort vast vrolijke mensen aan deze kant van de lijn”. Volgens hem is er zaterdag dankzij de extra toegangsroute „een betere verspreiding” van de bezoekers. Op vrijdag leidden beelden van grote mensenmassa’s tot verontwaardiging op sociale media en uitten ook enkele bewindslieden zorgen over de naleving van coronamaatregelen.

De Grand Prix op Zandvoort is een geplaceerd evenement, dus mensen moeten blijven zitten. Er kunnen maximaal 65.000 toeschouwers aanwezig zijn.