Groep coronasceptici dringt Sloveense televisiestudio binnen

Een groep van zo'n twintig coronasceptici drong vrijdag de studio van RTV Slovenije binnen.
Een groep van zo'n twintig coronasceptici drong vrijdag de studio van RTV Slovenije binnen. Foto Barbara Vidmajer/Facebook

Een groep coronasceptici is vrijdagavond de televisiestudio van RTV Slovenije binnengedrongen. Dat melden Sloveense media zaterdag. De ongeveer twintig demonstranten baanden zich een weg door het pand richting de studio, waarna journalisten van de publieke omroep werden bedreigd en uitgescholden.

RTV-journalist Barbara Vidmajer heeft een video van de inval geplaatst op haar Facebook-pagina. Omdat de groep weigerde te vertrekken, zijn ze uiteindelijk door politieagenten uit het pand gezet.

De demonstranten maken deel uit van een groep die al vier maanden voor de deur actievoert en medewerkers en journalisten lastigvalt. Ze eisen dat RTV Slovenije „de waarheid” vertelt over Covid-19, dat volgens de groep een verzinsel is.

De directie van de zender heeft de inval vrijdag in een persverklaring sterk veroordeeld. Met hun actie hebben de demonstranten het recht op vreedzaam protest „op grove wijze misbruikt”, zo is te lezen. De inbraak is „niet alleen een aanval op onze organisatie, maar ook op vrije en onafhankelijke journalistiek, een van de fundamentele uitgangspunten van een democratie”. Ook de Sloveense Vereniging van Journalisten (DNS) reageert woedend en schrijft dat deze inval „slechts het topje van de ijsberg is” op het gebied van vijandigheid jegens de media.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Formule 1-coureur Räikkönen mist Grand Prix door positieve coronatest