Gezondheidsklachten

Minister Van Ark weg door aanhoudende nekklachten

Tamara van Ark (VVD) stopt als demissionair minister voor Medische Zorg en Sport. Vanwege een nekblessure had ze op doktersadvies al zes weken rust genomen. Vrijdag diende ze definitief haar ontslag in bij de koning.

„Helaas is er nog geen sprake van herstel op het niveau dat ik weer aan de slag kan”, aldus Van Ark. Omdat ze ook niet weet wanneer dat wel het geval is, stapt ze nu op. Minister Hugo de Jonge (CDA) en staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) blijven haar taken overnemen tot er een nieuw kabinet is.

Van Ark is de tweede minister in een week die stopt. Eerder deze week maakte Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) bekend dat ze een nieuwe baan heeft als voorzitter van Vereniging Energie-Nederland. Zij kreeg veel kritiek op haar overstap naar de meest invloedrijke lobby-organisatie van de energiesector. Partijgenoot en staatssecretaris van Defensie Barbara Visser neemt de taken van Van Nieuwenhuizen over, terwijl Defensie-minister Ank Bijleveld (CDA) Vissers portefeuille erbij krijgt.

Lees ook: Hoe er geen einde komt aan de banencarrousel in Rutte III

Inmiddels zijn er van de 24 bewindslieden die in 2017 werden benoemd, nog maar zes over die dezelfde functie hebben. Om alle gaten die er in het demissionaire kabinet zijn gevallen op te vullen, waren drie Kamerleden staatssecretaris geworden, mét behoud van Kamerzetel. De Raad van State oordeelde eerder deze week dat dit grondwettelijk kan, maar noemde het wel „ongelukkig”. De drie staatssecretarissen (Dilan Yeşilgöz en Dennis Wiersma van de VVD en D66’er Steven van Weyenberg) besloten hun zetel daarop alsnog ter beschikking te stellen.

Lees ook: Staatssecretarissen kunnen tijdens formatie ook Kamerlid blijven