‘Aankondiging over nieuwe Taliban-regering met een week uitgesteld’

Nog altijd is geen formele duidelijkheid over de nieuwe regering die de Taliban in Afghanistan voor ogen staat. De Indiase krant Times of India schrijft zaterdag, op basis van opmerkingen van een woordvoerder van de beweging, dat een officiële bekendmaking van bewindslieden nog een week op zich laat wachten. Zabiullah Mujahid gaf volgens de krant geen verdere details over het „uitstel van een week”. Afgelopen week werd Abdul Ghani Baradar, een van de medeoprichters van de Taliban, door anonieme bronnen van de internationale persbureaus aangewezen als te verwachten hoofd van de Taliban-regering die in Kabul moet worden geïnstalleerd. Uit diezelfde berichtgeving klonk de verwachting dat andere posten van een bestuurlijke raad deze zaterdag bekend zouden worden aangekondigd.

Sinds de Taliban op 15 augustus de Afghaanse hoofdstad innamen en daarmee de macht grepen in het land, heeft de beweging meerdere beloftes gedaan over het nieuwe regime. Dat zou „inclusief” worden, en respect en bescherming bieden aan vrouwen en minderheden in het land. Vooralsnog wordt ook contact gezocht met de internationale gemeenschap om tot een invulling te komen die ook daarvoor acceptabel is - al is dat juist een proces dat zorgt voor de vertraging van de bekendmaking, volgens de analyse van de Times of India. Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, stelde afgelopen vrijdag dat van de Taliban nu dergelijke exclusiviteit en medewerking op het gebied van internationale terrorismebestrijding kan worden verwacht. Zijn Britse ambtgenoot Dominic Raab zei af te wachten of op de mooie woorden ook dezelfde daden zouden volgen.

Lees ook: EU schuift frustratie opzij en gaat praten met de Taliban

Het is aannemelijk dat een raad in het leven wordt geroepen, zoals ook tijdens het vorige bewind het geval was, maar er zijn nog geen namen genoemd voor dit orgaan dat de rol van een kabinet zou vervullen. Baradar geeft nu leiding aan het politieke bureau van de Taliban dat in Doha opereert. In de hoofdstad van Qatar zijn momenteel meerdere diplomatieke missies van westerse landen neergestreken, na de recente evacuaties van ambassadepersoneel uit Afghanistan zelf. Zo wordt in Doha wel overleg gevoerd met de Taliban door deze overheden, al heeft nog geen land of verbond, zoals de Europese Unie of NAVO, de beweging erkend als nieuwe gezaghebber in Afghanistan.

Straatbeeld in Kabul: een vrouw en kind gaan over straat, gefotografeerd op 4 september van dit jaar.
Foto Reuters
Straatbeeld in Kabul: Taliban-bewakers houden toezicht op een markt waar geld wordt gewisseld, gefotografeerd op 4 september.
Foto Reuters
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Aankondiging over posities in nieuwe Taliban-regering een week uitgesteld’