Podcast

Haagse Zaken
4 sep 2021
za - 4 september 2021
Haagse Zaken
4 sep 2021
za - 4 september 2021
#63 De formatie die (nog steeds) geen formatie mag heten
   
Deze podcast luister je ook in onze app

#63 De formatie die (nog steeds) geen formatie mag heten

171 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen is de formatie nog steeds niet begonnen. Informateur Mariëtte Hamer was voor de zomer nog positief gestemd over de kans op een meerderheidscoalitie uit de groep van VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie, maar deze week werd duidelijk dat de partijen er niet zijn uitgekomen

Na vier verkenners, twee informateurs (met een derde in aantocht), ruim 150 gesprekken met partijleiders en deskundigen én een startdocument dat de basis moest vormen van nieuwe coalitiegesprekken, is er nog steeds niet één dag geformeerd. 

In deze Haagse Zaken hoor je van Tom-Jan Meeus en Philip de Witt Wijnen over opgeworpen blokkades door de verschillende partijen. Hoe de inhoud - achteraf bezien - alleen fungeerde als rookgordijn en wat het betekent als gevestigde partijen nog voor het echte formeren niet eens meer met elkaar willen praten. 

Correctie: In deze aflevering wordt gezegd dat de kabinetten Rutte I en II gedurende hun termijn de meerderheid in de Eerste Kamer verloren. Dat is incorrect. Beide kabinetten hadden bij het aantreden geen meerderheid in de Eerste Kamer.

@LamyaeA // @tomjanmeeus // @PhilipdeWW

Redactie & productie:
Iris Verhulsdonk
Montage:
Pieter Bakker