Zes gewonden bij mesaanval Auckland, dader IS-aanhanger

Nieuw-Zeeland In een winkelcentrum in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland heeft een man zes mensen neergestoken. De dader, volgens de autoriteiten een aanhanger van IS, is doodgeschoten door de politie.
Agenten en ambulancepersoneel nabij de supermarkt in Auckland waar meerdere mensen werden neergestoken.
Agenten en ambulancepersoneel nabij de supermarkt in Auckland waar meerdere mensen werden neergestoken. Foto Alex Burton/New Zealand Herald via AP

Zes mensen zijn vrijdag gewond geraakt bij een mesaanval in een winkelcentrum in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland. De dader is kort na de aanval doodgeschoten door de politie. Volgens premier Jacinda Ardern was de man, van Sri Lankese komaf, een aanhanger van Islamitische Staat en heeft hij een terreurdaad gepleegd op „gewone, onschuldige burgers”.

De dader stond vanwege zijn overtuigingen onder verscherpt toezicht van de politie en werd constant in de gaten gehouden, aldus Ardern tijdens een persconferentie kort na het incident. Hij handelde volgens de politie alleen en zou binnen een minuut na de aanval in het winkelcentrum door agenten zijn neergeschoten. „Het was een hatelijke daad, uitgevoerd door een persoon, niet door een geloof”, zo sprak de premier. „Hij alleen draagt de verantwoordelijkheid voor deze daden.”

Lees ook: Nieuw-Zeeland verbiedt aanvalswapens na aanslagen

Van de slachtoffers zijn er volgens de krant New Zealand Herald drie in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Getuigen zeggen tegen de krant dat veel mensen aanwezig waren in het winkelcentrum ten tijde van de daad. Omstanders zouden hebben geschreeuwd „hij heeft een mes”, waarna veel mensen de Lynn Mall zouden zijn uitgerend.

Nieuw-Zeeland werd ruim twee jaar geleden opgeschrikt door een zeer gewelddadige aanval op twee moskeeën in de stad Christchurch. Bij de aanval, die door de Australische dader Brenton Tarrant rechtstreeks werd uitgezonden via sociale media, kwamen 51 mensen om het leven. Tarrant werd vorig jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zonder kans op vervroegde vrijlating.