Werkgevers: bedrijven moeten vaccinatiebewijs mogen controleren

Mensen laten zich vaccineren op de XL-locatie van de GGD Regio Utrecht in de Expo Houten.
Mensen laten zich vaccineren op de XL-locatie van de GGD Regio Utrecht in de Expo Houten. Foto Sander Koning/ANP

Werkgevers moeten kunnen controleren of personeel getest of gevaccineerd is of recent hersteld is van een corona-infectie. Dat schrijven werkgevers- en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vrijdag. Ook moet het volgens de belangenverenigingen voor werkgevers mogelijk worden om werknemers bij wie dit niet gecontroleerd kan worden toegang tot de werkplek te weigeren.

Volgens VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen komen ondernemers in de praktijk steeds vaker klem te zitten tussen de geldende wetten. „Enerzijds zijn ze wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, anderzijds mogen ze nu niet eens vragen of hun medewerkers gevaccineerd of getest zijn en kunnen ze mensen niet weigeren. Zeker nu we straks weer allemaal naar kantoor gaan moet dat anders.” De werkgeversorganisaties vragen het demissionaire kabinet om duidelijkheid.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europese Commissie en AstraZeneca bereiken overeenkomst, doses komen met grote vertraging