Welkom in een nieuw blog

De redactie van NRC houdt op deze plek de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland.

In de afgelopen twee dagen werden meer coronagevallen vastgesteld dan in de dagen daarvoor: het aantal positieve tests lag donderdag en woensdag rond de 2.800, terwijl het eerder rond de 2.500 positieve tests per dag lag. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen dinsdag en woensdag werden 2.878 nieuwe coronagevallen geconstateerd, dat is het hoogste aantal sinds 6 augustus.

Sinds donderdag zijn alle Nederlandse provincies weer rood op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst (ECDC), het op één na hoogste waarschuwingsniveau op de kaart. Dat betekent dat het risiconiveau voor negen provincies omhoog is gegaan. Op basis van de coronakaart kunnen andere landen voorwaarden stellen aan reizigers uit risicogebieden, zoals het verplicht laten zien van een vaccinatiebewijs of recente negatieve coronatest.

Branchevereniging ActiZ, vertegenwoordiger van vierhonderd ouderenzorginstellingen, wil dat zij inzage krijgen in de vaccinatiestatus van hun medewerkers. Zo kunnen ze de vaccinatiegraad op de werkvloer in de gaten te houden. Drie leden van het OMT hebben op woensdag al tegen NOS gezegd dat ze willen dat het kabinet de registratie van vaccinatiestatus door zorginstellingen mogelijk maakt. Nu zorgen ongevaccineerde medewerkers volgens hen voor een groter risico dat corona zich in een verpleeghuis verspreidt.

Lees hier het vorige blog over de coronacrisis terug Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Mentale gezondheid eerste helft 2021 op laagste punt ooit