VN: door blokkade op hulp dreigt humanitaire ‘catastrofe’ in Tigray

Ethiopië Zo’n 5,2 miljoen mensen in de Tigray-regio hebben dringend humanitaire hulp nodig. Ondertussen blokkeert de regering de meeste toegangswegen.
In de Ethiopische regio Tigray hebben miljoenen mensen dringend humanitaire hulp nodig.
In de Ethiopische regio Tigray hebben miljoenen mensen dringend humanitaire hulp nodig. Foto Eduardo Soteras/AFP

Miljoenen mensen in de Noord-Ethiopische regio Tigray hebben dringend humanitaire hulp nodig, terwijl de regering de doorgang van goederen en personeel ernstig bemoeilijkt. Dat schrijft het VN-agentschap OCHA donderdag. Voorraden voedsel, contant geld en brandstof zijn (bijna) op, waardoor „een catastrofe” dreigt, aldus de waarnemend humanitaire coördinator voor de VN in Tigray, Grant Leaity.

Zo’n 90 procent van alle Tigreeërs, 5,2 miljoen mensen, hebben volgens OCHA dringend humanitaire steun nodig, en ongeveer 400.000 burgers lijden honger. Ook in de aangrenzende gebieden Afar en Amhara is dringend hulp nodig. Het VN-agentschap heeft alle betrokken partijen in het conflictgebied opgeroepen om de doorvoer van hulp weer op gang te brengen.

Hulptroepen kunnen Tigray momenteel via slechts één weg bereiken en bovendien maken „logistieke en bureaucratische obstakels” van de regering de doorgang „extreem moeilijk”, aldus OCHA. Tientallen wagens met noodhulp stranden onderweg: sinds anderhalve week zou zelfs geen enkele vrachtwagen met noodhulp het gebied meer hebben bereikt.

Regering ontkent blokkade

De regering is geenszins verantwoordelijk voor het blokkeren van humanitaire hulp, bezwoer de woordvoerder van premier Abiy Ahmed donderdag tijdens een persconferentie. Ze zei dat vrachtwagens met hulpgoederen momenteel onderweg zijn naar Tigray en dat het aantal controleposten op de route is teruggebracht van zeven naar drie.

Tien maanden geleden kwamen het Ethiopische leger en het Tigray People’s Liberation Front (TPLF), dat Tigray bestuurde, lijnrecht tegenover elkaar te staan. Het leger bezette in november regionale hoofdstad Mekelle uit onvrede over de steeds onafhankelijker koers van het TPLF. De strijd die daarop volgde heeft duizenden burgers het leven gekost, terwijl miljoenen anderen hun huizen hebben moeten ontvluchten.

Lees ook: Honger wordt in Tigray ingezet als oorlogswapen