Toename besmettingen in Australië, regering laat ‘zero Covid’-beleid los

In de Australische deelstaat New South Wales loopt het aantal coronabesmettingen nog steeds op. Vandaag is een recordaantal van 1431 coronabesmettingen geregistreerd.

Het is voor de regering duidelijk dat het ‘zero Covid’-beleid niet meer werkt. De premier van deelstaat New South Wales, Gladys Berejiklian, zegt dat eliminatie van het virus niet meer mogelijk is. „We moeten onze aandacht niet meer richten op het aantal besmettingen, maar op het aantal vaccinaties en ziekenhuisopnamen”, zei ze. Ze verwacht dat het aantal besmettingen de komende twee weken nog verder op zal open.

De vaccinatiecampagne in Australië kreeg vandaag een boost, het land krijgt vier miljoen doses van het Pfizer-vaccin van het Verenigd Koninkrijk. Premier Scott Morrison reageerde verheugd. „Dit betekent dat we sneller weer open kunnen”, zegt hij.

Australië is van plan om grenzen te openen en uit de lockdowns te komen als 70 tot 80 procent van de bevolking gevaccineerd is. Op dit moment heeft 36 procent van de bevolking van 16 jaar of ouder twee prikken gehad.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Mentale gezondheid eerste helft 2021 op laagste punt ooit