PME

Grote pensioenbelegger geheel uit fossiele energie

Pensioenfonds PME heeft afscheid genomen van alle beleggingen in de fossiele olie- en gasindustrie. Het metaalfonds, met 630.000 deelnemers en 62 miljard euro belegd vermogen een van de vijf grootste pensioenfondsen in Nederland, wil zich meer richten op „sectoren die de energietransitie mogelijk maken, zoals netbeheer en energieopslag”, aldus bestuurder Eric Uijen. „Alles wijst dezelfde kant op, wereldwijd moet en gaat de CO2-uitstoot de komende tien jaar drastisch naar beneden.” Hij benadrukt dat de deelnemers niets in hun pensioen zullen merken van dit besluit. Het pensioenfonds gaat zich met zijn klimaatbeleid nu richten op grote verbruikers van fossiele energie. „Van hen wordt verwacht dat zij de bakens verzetten richting een schoon energiesysteem”, aldus PME. (ANP)