Noren met familie in buitenland klagen regering aan om gesloten grenzen

Noren met familieleden en partners in landen buiten de EER hebben elkaar al zeven maanden niet kunnen zien.
Noren met familieleden en partners in landen buiten de EER hebben elkaar al zeven maanden niet kunnen zien. Foto Lefteris Karagiannopoulos/Reuters

In Noorwegen klaagt een groep mensen de staat aan vanwege de strenge grensmaatregelen door de coronacrisis. Daardoor is het voor familieleden of partners in het buitenland niet mogelijk om naar Noorwegen af te reizen. De Noren vinden dat een schending van hun mensenrechten, meldt de Noorse website The Local Norway.

Noorwegen stelde op 29 januari strikte grensregels in, waardoor het land in principe gesloten was voor mensen van buitenaf. Dat zou het recht op familieleven, dat verankerd is in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, schenden, stellen de Noren die de aanklacht hebben voorbereid. „Dit is een kwestie van principe. De regering heeft gefaald in haar plicht om de minderheid te beschermen”, stelt de woordvoerder van de groep in een verklaring. Het heeft een grote impact op mensen die hun geliefden al zeker zeven maanden niet hebben kunnen zien, zegt hij.

De afgelopen maanden heeft Noorwegen de grenzen weer voorzichtig opengesteld, maar voor mensen buiten de Europese Economische Ruimte (alle EU-landen plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) is het nog altijd niet mogelijk het land in te reizen. Familieleden en ongetrouwde partners kunnen op zijn vroegst pas vanaf 12 september het land in.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Mentale gezondheid eerste helft 2021 op laagste punt ooit