NAVO-baas niet blij met plannen EU voor interventiemacht

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.
Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO. Foto Francisco Seco/EPA

NAVO-baas Jens Stoltenberg is geen voorstander van Europese plannen voor het opzetten van een eigen troepenmacht die snel kan ingrijpen. Dat heeft hij vrijdag gezegd in een interview met persbureau Reuters. In november praten EU-defensieministers over de eventuele oprichting van een gezamenlijke interventiemacht, die snel zou kunnen ingrijpen.

Aanleiding voor het plan voor een defensiesamenwerkingsverband is de situatie in Afghanistan, waarbij Europese landen afhankelijk waren van de militaire inzet van de Verenigde Staten. In vergelijkbare scenario’s in de toekomst hoopt de EU autonomer te kunnen opereren met zo’n interventiemacht.

„We verwelkomen grotere defensie-inspanningen van de EU, maar dat kan de NAVO niet vervangen”, vindt Stoltenberg. „Dat moet niet dubbelen met de NAVO, omdat we maar één verzameling van troepen hebben, onze middelen zijn schaars.” Het overgrote deel van de EU-lidstaten maakt ook deel uit van de NAVO.

De Europese troepenmacht zou ongeveer 5.000 manschappen moeten tellen, de NAVO heeft bijna 3,5 miljoen medewerkers ter beschikking. Niet alle EU-landen staan achter de plannen voor een gezamenlijke troepenmacht, vooral de Oost-Europese lidstaten zijn terughoudend, uit angst om de banden met de VS te beschadigen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: NAVO-baas niet blij met plannen EU voor interventiemacht