Lockdown Nieuw-Zeeland succesvol, aantal besmettingen omlaag

Het aantal coronabesmettingen in Nieuw-Zeeland neemt sterk af. Vandaag meldde het land 28 nieuwe gevallen, tegenover 75 gevallen op woensdag en op donderdag.

Caroline McElnay van het ministerie van Volksgezondheid stelde dat Nieuw-Zeeland succesvol is in het doorbreken van de keten van besmettingen. Voorlopig betekent dit nog niet het einde van de lockdown, volgens McElnay kan het nog een tijd duren voordat de uitbraak is bedwongen.

Nieuw-Zeeland was lang coronavrij, maar afgelopen maand dook de Deltavariant van het virus op. Het land ging bij de eerste besmetting meteen in een harde lockdown. In de weken erna liep het aantal besmettingen op, maar het tij lijkt nu gekeerd.

Kiwi’s steunen het strenge beleid van premier Jacinda Ardern, hoewel er wel kritiek is op de trage vaccinatiecampagne. Van de 5,1 miljoen inwoners is nu ruim een kwart ingeënt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Mentale gezondheid eerste helft 2021 op laagste punt ooit