Kabinet overweegt coronatoegangsbewijzen vaker in te zetten, ook in horeca

Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) na afloop van de wekelijkse ministerraad. Foto Bart Maat/ANP

Het kabinet overweegt om coronatoegangsbewijzen voor meer publieksevenementen in te gaan zetten, bijvoorbeeld „voor de horeca, bij evenementen (waaronder festivals), voor publiek bij professionele sportwedstrijden en voor de vertoning van kunst en cultuur”. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) aan de Kamer. Momenteel wordt een coronatoegangsbewijs gevraagd bij sommige evenementen, zoals enkele festivals en bepaalde sportwedstrijden.

Het kabinet neemt daar waarschijnlijk op 14 september een besluit over, nadat het Outbreak Management Team (OMT) advies heeft gegeven. De nieuwe regels zouden dan op 25 september in kunnen gaan, een week later dan het kabinet eerder voor ogen had. Eerder kondigde het kabinet aan dat er een verplichting voor coronatoegangsbewijzen komt, maar pas vanaf 75 bezoekers. De Jonge zegt nu dat die grens mogelijk wordt losgelaten.

De minister vreest dat een groep van ongeveer 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd zijn of geen immuniteit hebben opgebouwd na een infectie, in het najaar voor een ingewikkeld dilemma gaan zorgen. Dit kan zorgen voor duizenden nieuwe opnames op de intensive cares. Om dit en nieuwe coronamaatregelen te voorkomen, denkt De Jonge dat het coronatoegangsbewijs belangrijker zal worden.

Correctie 16:58: eerder schreven we dat het kabinet ook voor musea een coronatoegangsbewijs zou willen, maar dit bleek niet te kloppen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet overweegt coronatoegangsbewijzen vaker in te zetten, ook in horeca