Japanse premier Suga doet niet mee aan leiderschapsverkiezingen

De Japanse premier Yoshihide Suga in september vorig jaar, toen hij werd aangewezen als opvolger van premier Abe.
De Japanse premier Yoshihide Suga in september vorig jaar, toen hij werd aangewezen als opvolger van premier Abe. Foto AFP

De Japanse premier Yoshihide Suga stelt zich niet verkiesbaar als leider van de Liberaal-Democratische Partij (LPD). Suga, die nog geen vol jaar premier is, zei vrijdag dat hij zich niet kan richten op de aanstaande verkiezingen nu de coronacrisis zijn volledige aandacht vraagt. De huidige premier is niet populair in het Aziatische land, vooral omdat hij besloot de Olympische Spelen in Tokio door te laten gaan.

„Het beschermen van mensen hun leven is mijn verantwoordelijkheid en daar zet ik mij volledig voor in”, zei Suga volgens persbureau AP. Na de Olympische Spelen is het aantal besmettingen in Japan fors gestegen. In ieder geval tot 12 september zijn zware maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan.

De 72-jarige Suga nam vorig jaar september de rol van regeringsleider over van Shinzo Abe, die vanwege zijn gezondheid was afgetreden. Abe was acht jaar premier geweest van Japan. De LPD heeft een meerderheid in het Japanse parlement. De parlementsverkiezingen moeten op z’n laatst in november worden gehouden.

De aankondiging van Suga was een belangrijke aanjager voor positieve resultaten op de financiële beurs in Tokio. De Nikkei-index sloot 2 procent hoger en de Topix, ook een beursgraadmeter, bereikte zelfs het hoogste niveau sinds 1991, melden internationale persbureaus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europese Commissie en AstraZeneca bereiken overeenkomst, doses komen met grote vertraging