Europese Commissie en AstraZeneca begraven strijdbijl, doses komen met grote vertraging

Dozen flacons met coronavaccins van AstraZeneca in een koelcel van Movianto. Het Brabantse bedrijf draagt in Nederland de logistieke verantwoordelijkheid voor de opslag en het transport van diverse coronavaccins en bijbehorende medische hulpmiddelen.
Dozen flacons met coronavaccins van AstraZeneca in een koelcel van Movianto. Het Brabantse bedrijf draagt in Nederland de logistieke verantwoordelijkheid voor de opslag en het transport van diverse coronavaccins en bijbehorende medische hulpmiddelen. Foto Rob Engelaar/ANP

Na maanden van oplopende spanningen, felle uithalen over en weer en een botsing in de rechtszaal hebben de Europese Commissie en farmaceut AstraZeneca een overeenkomst bereikt. AstraZeneca belooft daarin haar vaccindoses volgens een nieuw schema te leveren, waardoor ze aan haar contract met de EU zal voldoen. Een nieuwe rechtszaak over de leveringen die voor dit najaar gepland stond is daarmee van de baan. Dat hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt

Het conflict tussen Brussel en de Brits-Zweedse farmaceut liep het afgelopen jaar hoog op. Al in januari liet AstraZeneca weten veel minder doses te kunnen leveren dan eerder afgesproken, wat het vaccinatieschema van de Europese Unie flink in de war schopte. Ook in de daaropvolgende maanden stelde AstraZeneca de leveringen meermaals naar beneden bij, wat er uiteindelijk toe leidde dat de Europese Commissie in april een rechtszaak startte om de uitstaande doses op tijd geleverd te krijgen. In de rechtszaal eiste ze een miljoenenboete van de farmaceut, een eis waarin de rechter overigens vooralsnog niet meeging.

Nu besluiten beide partijen de strijdbijl te begraven. In de overeenkomst belooft AstraZeneca voor het eind van dit jaar 135 miljoen van de uitstaande doses te leveren, en de resterende 65 miljoen doses in het eerste kwartaal van 2022. Daarmee voldoet ze aan de contractafspraak 300 miljoen vaccins te leveren, zij het bijna een jaar later dan eerder beloofd.

Het vredesakkoord toont zo vooral hoezeer de vaccinnood in Europa inmiddels verdwenen is, waardoor het Brussel weinig zin meer heeft veel energie in het conflict met AstraZeneca te steken. Waar de tekorten aan doses in de eerste helft van dit jaar nog nijpend, zwemmen EU-landen inmiddels in de vaccins. Deze week maakte de Europese Commissie bekend dat haar doel van het vaccineren van 70 procent van de volwassen EU-bevolking gehaald is – een berekening die door de nieuwssite Politico in twijfel wordt getrokken. Hoe dan ook is er geen continent met een hoger vaccinatiepercentage dan Europa, waardoor de resterende AstraZeneca-vaccins vrijwel zeker zullen worden doorverkocht of geschonken aan landen elders in de wereld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europese Commissie en AstraZeneca bereiken overeenkomst, doses komen met grote vertraging