EU wil gezamenlijk platform in Kabul opzetten

De Europese buitenlandministers poseren voor een foto in Slovenië.
De Europese buitenlandministers poseren voor een foto in Slovenië. Foto Darko Bandic/AP Photo

De Europese Unie wil een gezamenlijke vertegenwoordiging in Kabul opzetten om contact te onderhouden met de Taliban. Dat hebben buitenlandministers van de Europese Unie vrijdag met elkaar besproken in Slovenië. Voor contact met de Taliban hebben de politici wel een aantal voorwaarden opgesteld, meldt persbureau AP.

Zo moeten de Taliban mensenrechten en de rechtsstaat respecteren, net als persvrijheid. De EU vindt daarnaast dat Afghanistan geen basis mag zijn voor „export van terrorisme naar andere landen”, ook moeten de Taliban de georganiseerde misdaad in bedwang houden en drugs- en mensensmokkel voorkomen. „De toekomst van Afghanistan blijft een belangrijke kwestie voor ons”, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell. „Het raakt ons, het raakt de regio, de internationale stabiliteit en het heeft een directe impact op de Europese veiligheid.” Tegelijkertijd wil de EU zich ook blijven inzetten voor de Afghaanse bevolking, zei hij.

De EU richt zich nu voornamelijk op het leveren van hulpgoederen aan Afghanistan en het garanderen van een veilige vlucht van mensen die het land nog uit willen. Ondertussen willen de ministers ook voorkomen dat er een massale vluchtelingenstroom naar Europa komt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Buitenlandchef EU wil gezamenlijk platform in Kabul opzetten voor contact Taliban