Verontwaardiging over drukte op GP, Grapperhaus wijst naar gemeente Zandvoort

Formule 1 Grapperhaus heeft „vernomen” dat de gemeente en organisatie in Zandvoort „zeer bovenop de maatregelen zitten, om te kijken of die goed worden nageleefd”.
Twaalf keer per uur vertrekt de trein naar Zandvoort vanuit Amsterdam Centraal.
Twaalf keer per uur vertrekt de trein naar Zandvoort vanuit Amsterdam Centraal. Foto Ramon van Flymen/ANP

Formule 1-fans die na een jaar langer wachten dit weekend aanwezig zijn bij de Grand Prix, zorgden op vrijdag in en op weg naar Zandvoort voor drukte. Op sociale media heerste veel verontwaardiging over de lopende mensenmassa naar en op het circuit. De Grand Prix is een geplaceerd evenement, wat betekent dat bezoekers op hun vaste plek zouden moeten zitten.

In de straten van Zandvoort, waar de bezoekers van de Grand Prix doorheen liepen op weg naar het evenement, en bij het circuit, was het druk. Rond half acht ‘s avonds hebben zo’n 19.000 van de 65.000 aanwezige fans Zandvoort weer rustig verlaten, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) vrijdagavond tegen persbureau ANP.

Kritiek

Op de beelden is kritiek. Tweede-Kamerlid Jan Paternotte van D66 schrijft op Twitter dat hij vindt dat „we wel uitleg verdienen over het verschil tussen een menigte op weg naar een autofestival met camping en een menigte op weg naar een autovrij festival met camping”. Daarmee haalt hij de kritiek van de evenementensector aan, die vindt dat de Grand Prix een verkapt festival is. Festivals mogen op dit moment alleen onder strenge voorwaarden doorgaan.

Twitter avatar EliasMazian Elias Mazian Een geplaceerd evenement. https://t.co/izUQav5AHN

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zei op vrijdagmiddag dat hij de beelden heeft gezien, en dat hij ziet dat „de praktijk schuurt met wat de regels zijn”. Maar hij vindt niet dat er met twee maten gemeten wordt: „De regels zijn voor alle sectoren gelijk. Een geplaceerd evenement kan.”

Aan het einde van de eerste dag van het festival, zegt de organisatie van de Grand Prix tegen persbureau ANP dat die „ordentelijk” is verlopen. De lange rijen voor de etens- en drankkramen had volgens een woordvoerder te maken met een pinstoring. „Omdat het bij de kassa’s stokte, liep het terrein vol.” De organisatie zegt kritisch naar de problemen van de eerste dag te hebben gekeken, om ze de volgende keer te voorkomen.

„Het is absoluut geen festival”

„Op piekmomenten was het inderdaad even heel druk”, zegt een woordvoerder van de gemeente Zandvoort tegen RTL Nieuws. Volgens de gemeente hebben de meeste bezoekers nu hun zitplaats op de tribune bereikt, waardoor het „veel en veel rustiger” is. „Het is hetzelfde als de in- en uitstroom bij een voetbalstadion die heel druk kan zijn”, benadrukt de woordvoerder tegenover RTL. „Het is absoluut geen festival.”

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) heeft volgens ANP voorafgaand aan de ministerraad op vrijdag gezegd dat de „besluitvorming en uitvoering bij de gemeente ligt”. In dit geval bedoelt hij de gemeente Zandvoort. „Daar moet ik me niet in gaan mengen nu.” Bovendien, zegt hij, „heb ik vernomen dat men daar in Zandvoort zeer bovenop de maatregelen zit, om te kijken of die goed worden nageleefd”.

Lees ook: Hoe ‘patatdorp’ Zandvoort toeleeft naar de Grand Prix

Geen vertragingen

De NS verwacht op vrijdag, zaterdag en zondag per dag zo’n 23.000 racefans te vervoeren. Op de wegen naar Zandvoort was het vanmorgen rustig, de ANWB meldde geen vertragingen op onder meer de N201 en de N205. Zo’n zeventigduizend mensen zaten vrijdag op de tribunes, toen de vrije trainingen werden afgewerkt.

De Dutch Grand Prix staat dit weekend na 36 jaar weer op het programma bij de Formule 1. Zaterdag vinden de kwalificaties plaats en zondag wordt de race zelf verreden. Die begint om 15.00 uur.