Demissionair minister Van Ark stopt om gezondheidsredenen

Den Haag Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport, VVD) legde eind juli op doktersadvies al tijdelijk haar werk neer. Vrijdag heeft ze haar ontslag ingediend.
Tamara van Ark stopt om gezondheidsredenen.
Tamara van Ark stopt om gezondheidsredenen. Foto Remko de Waal/ANP

VVD’er Tamara van Ark legt definitief haar werk neer als demissionair minister van Medische Zorg en Sport. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekendgemaakt. Van Ark was eind juli al tijdelijk teruggetreden vanwege een nekblessure.

Op doktersadvies heeft ze zes weken rust genomen. Vrijdag maakte Van Ark via Twitter bekend dat ze niet meer zal terugkeren op haar post. De afgelopen tijd namen demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) en staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport haar portefeuille waar. Tot er een nieuw kabinet is, zullen ze dat blijven doen.

Lees ook: Gewisseld, uitgevallen of vertrokken: steeds weer stoelendans bij Rutte III

De afgelopen weken hoopte Van Ark te herstellen van aanhoudende nekklachten, schrijft zij op Twitter. „Helaas is er nog geen sprake van herstel op het niveau dat ik weer aan de slag kan.” Omdat ze ook niet weet wanneer dat wel het geval is, heeft ze nu haar ontslag ingediend. Van Ark is de tweede minister in een week die stopt. Eerder deze week maakte Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) haar werkzaamheden neer te leggen, omdat ze een nieuwe baan heeft als voorzitter van Vereniging Energie-Nederland. Zij kreeg veel kritiek op haar overstap naar de meest invloedrijke lobby-organisatie van de energiesector.

Werkdruk

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) vindt dat de hoge werkdruk onderwerp van gesprek moet zijn tijdens de formatiegesprekken over een nieuw te vormen kabinet. Ollongren pleit ervoor om te bespreken „wat het werk doet met mensen”. Volgens de minister zijn haar collega’s in het kabinet zich bewust van gezondheidsrisico’s.

Eind mei stelde Kamervoorzitter Vera Bergkamp ook het gesprek te willen aangaan met demissionair premier Rutte (VVD) over de werkdruk op het Binnenhof. Aanleiding toen was het vertrek van minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken, VVD) vanwege burn-outverschijnselen. Rutte zei daarop te willen nadenken over een nieuw kabinet met meer bewindslieden, terwijl de VVD’er in het verleden juist voorstander was van een kleinere ministersploeg.