Laatste nieuws coronacrisis

Overheid sloot 2020 af met tekort van ruim 33 miljard door corona-uitgaven

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

WK-kwalificatiewedstrijd Brazilië tegen Argentinië gestaakt om quarantaineregels

De WK-kwalificatiewedstrijd tussen Brazilië en Argentinië is zondagmiddag lokale tijd vroegtijdig gestaakt vanwege het overtreden van coronaregels. In de vijfde minuut kwamen Braziliaanse agenten het veld op om te eisen dat drie Argentijnse spelers het veld zouden verlaten. Het ging om spelers die vanuit Engeland naar Brazilië waren afgereisd, en volgens de geldende maatregelen in Brazilië in quarantaine zouden moeten zitten.

Voorafgaand aan de wedstrijd waarschuwde gezondheidsautoriteit Anvisa al dat vier Argentijnse spelers niet zouden mogen spelen en het land uitgezet zouden moeten worden. Deze vier spelers zouden bij het inreizen niet hebben aangegeven dat zij de afgelopen veertien dagen in het Verenigd Koninkrijk waren, waar zij spelen in de Engelse Premier League. In Brazilië moet iedereen die twee weken voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk is geweest, veertien dagen in quarantaine.

Drie van de vier spelers van deze Engelse clubs werden alsnog opgesteld. Na vijf minuten kwamen de autoriteiten het veld op, waarop de wedstrijd werd stilgelegd. Na enige commotie aan de zijlijn zochten de teams bij een stand van 0-0 de kleedkamers op. Het was niet direct duidelijk of de wedstrijd nog door zou gaan

Vanuit het Verenigd Koninkrijk geldt ook een quarantaineplicht voor reizigers uit Brazilië, waardoor een aantal Braziliaanse spelers uit de Engelse Premier League ontbrak bij de kwalificatiewedstrijd. Hun clubs wilden niet dat de spelers bij terugkeer in Engeland in isolatie zouden moeten, een bezwaar waar de spelers gehoor aan gaven door thuis te blijven. De vier Argentijnse spelers waren ondanks de bezwaren van hun Engelse clubs wel afgereisd.

Coronaprotest Amsterdam loopt ten einde

Duizenden mensen kwamen deze zondag bijeen in Amsterdam om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Ook andere onvrede rond het kabinetsbeleid werd geuit tijdens het protest, dat begon op de Dam en vervolgens overging in een mars door de stad. Vanaf 15.00 uur kwamen de betogers terug op de Dam. In de uren daarna bleef het hier en daar druk in de hoofdstad met demonstranten, al lijkt de demonstratie tot een einde te zijn gekomen. De gemeente schatte het aantal demonstranten in het begin van de middag op 10.000, later werd dat bijgesteld naar 20.000. De betoging liep niet uit de hand en de gemeente zag dan ook geen aanleiding om in te grijpen.

RIVM meldt 2.393 positieve tests sinds zaterdag

Het afgelopen etmaal zijn 2.393 positieve coronatests geregistreerd. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal ligt iets lager dan in de afgelopen dagen. Dat kan te maken hebben met dat het weekend is: een deel van de uitslagen van testen die in het weekend worden gedaan, komt geregeld met vertraging op maandag of dinsdag pas binnen.

Verder meldt het RIVM twee nieuwe sterfgevallen ten gevolge van het virus. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden; ook deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven. Zaterdag registreerde het instituut negen coronagerelateerde sterfgevallen.

Aantal patiënten op IC vrijwel gelijk ten opzichte van zaterdag

In de Nederlandse ziekenhuizen zijn momenteel 680 mensen met een coronabesmetting opgenomen, een stijging van 26 patiënten ten opzichte van zaterdag. Volgens de cijfers van het Landelijk Coöordinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) van deze zondag liggen 213 van hen op de intensive cares: een toename van één. Van zaterdag op zondag zijn 25 mensen opgenomen op de algemene afdelingen, waar nu 467 patiënten liggen.

Drukte bij coronademonstratie op de Dam, gemeente roept op niet meer aan te sluiten

Onder de slogan ‘Samen voor Nederland’ hebben zondag duizenden mensen zich verzameld op de Dam om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De gemeente Amsterdam roept op om vanwege de drukte niet meer naar de Dam af te reizen en aan te sluiten bij de demonstratie.

Rond 12.00 uur begint een protesttocht van zeven kilometer door het centrum van Amsterdam. De groep, die volgens initiatief Michel Reijinga uit meer dan zestig organisaties bestaat, wil niet alleen een statement tegen de coronamaatregelen maken, maar ook „de toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire” aan de kaak stellen.

Voor de demonstranten is niet het hele plein beschikbaar. Achter een afzetting wordt gewerkt aan de opbouw van een podium voor het Concertgebouworkest, dat op 10 september een optreden geeft op de Dam.

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam ⚠️ Het is te druk bij de demonstratie in het centrum. Sluit niet meer aan. Kom hier niet naar toe. ⛔ Vermijd drukke plekken
↔️ Geef elkaar de ruimte

Demonstranten op de Dam tijdens de manifestatie Samen voor Nederland. Foto Ramon van Flymen/ANP

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen vrijwel gelijk, wel meer positieve tests

Er liggen momenteel 654 mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen, een daling van één. Dat blijkt zaterdagmiddag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van dat totaal liggen 212 patiënten op de intensive cares (vier minder dan op vrijdag); de overige 442 mensen zijn op algemene afdelingen opgenomen (een stijging van drie).

Uit dagelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat in het afgelopen etmaal 2.793 positieve tests zijn gemeld. Dat zijn er meer dan vrijdag het geval was, toen juist voor het eerst een daling werd geconstateerd na enkele dagen van stijgende cijfers.

Bij het RIVM kwamen ook negen meldingen van sterfgevallen onder coronapatiënten binnen. De informatie over overlijdens kan met enkele dagen vertraging zijn doorgegeven, dus dat cijfer geeft niet per se het aantal sterfgevallen tussen vrijdag- en zaterdagmiddag aan.

Groep coronasceptici dringt Sloveense televisiestudio binnen

Een groep coronasceptici is vrijdagavond de televisiestudio van RTV Slovenije binnengedrongen. Dat melden Sloveense media zaterdag. De ongeveer twintig demonstranten baanden zich een weg door het pand richting de studio, waarna journalisten van de publieke omroep werden bedreigd en uitgescholden.

RTV-journalist Barbara Vidmajer heeft een video van de inval geplaatst op haar Facebook-pagina. Omdat de groep weigerde te vertrekken, zijn ze uiteindelijk door politieagenten uit het pand gezet.

De demonstranten maken deel uit van een groep die al vier maanden voor de deur actievoert en medewerkers en journalisten lastigvalt. Ze eisen dat RTV Slovenije „de waarheid” vertelt over Covid-19, dat volgens de groep een verzinsel is.

De directie van de zender heeft de inval vrijdag in een persverklaring sterk veroordeeld. Met hun actie hebben de demonstranten het recht op vreedzaam protest „op grove wijze misbruikt”, zo is te lezen. De inbraak is „niet alleen een aanval op onze organisatie, maar ook op vrije en onafhankelijke journalistiek, een van de fundamentele uitgangspunten van een democratie”. Ook de Sloveense Vereniging van Journalisten (DNS) reageert woedend en schrijft dat deze inval „slechts het topje van de ijsberg is” op het gebied van vijandigheid jegens de media.

Een groep van zo’n twintig coronasceptici drong vrijdag de studio van RTV Slovenije binnen. Foto Barbara Vidmajer/Facebook

Formule 1-coureur Räikkönen mist Grand Prix door positieve coronatest

De Finse Formule 1-coureur Kimi Räikkönen is positief getest op het coronavirus en kan daarom dit weekend niet deelnemen aan de Grand Prix op het circuit van Zandvoort. Dat heeft zijn team Alfa Romeo zaterdag bekendgemaakt via Twitter. Räikkönen, die woensdag al aankondigde na dit seizoen te stoppen, heeft geen symptomen van Covid-19 en voelt zich goed. Hij zit in quarantaine in zijn hotel.

Räikkönen, wereldkampioen in 2007 bij Ferrari, wordt vervangen door enkelvoudig Grand Prix-winnaar Robert Kubica. De Pool Kubica reed bij de Grand Prix van Abu Dhabi in 2019 zijn laatste race als Williams-coureur. De afgelopen twee jaar was hij reserverijder bij Alfa Romeo.

Dit weekend is de eerste Nederlandse Grand Prix in 36 jaar. De straten van Zandvoort vulden zich vrijdag al met vele duizenden Formule 1-fans die op weg naar het circuit waren.

Lees ook: Voormalig F1-kampioen en feestbeest Räikkönen kondigt afscheid aan

Kimi Räikkönen deze week op het circuit van Zandvoort. Foto Remko de Waal/ANP

’70 procent werkgevers wil vaccinatiestatus personeel kunnen inzien’

Het merendeel van de werkgevers wil kunnen controleren of medewerkers gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Uit een enquête van werkgeversvereniging AWVN onder zeshonderd leden blijkt dat 70 procent zich zorgen maakt over de veiligheid op de werkvloer als daar niet-gevaccineerde medewerkers rondlopen. Eveneens 70 procent wil medewerkers daarom naar hun vaccinatiestatus kunnen vragen.

Het inzien van prikgegevens zou bovendien niet zonder gevolgen blijven. Zo’n driekwart van de ondervraagden zou van een niet-gevaccineerde werknemer een negatieve testuitslag willen zien, terwijl de helft diegene zou overtuigen zich alsnog te laten inenten. 8 procent van de ondervraagden zou een ongevaccineerde werknemer ontslaan.

Werkgevers mogen personeelsleden in de meeste gevallen niet vragen om een vaccinatiebewijs, tenzij een rechter bepaalt dat de zorgplicht van een werkgever zwaarder weegt dan de privacy van een werknemer. AWVN wil dat het kabinet de mogelijkheden van tijdelijke wetgeving onderzoekt, waarmee onder bepaalde voorwaarden kan worden gevraagd naar vaccinatiegegevens van medewerkers. Gedoeld wordt onder meer op werksituaties waarbij onvoldoende afstand kan worden gehouden. Een soortgelijke oproep kwam vrijdag van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Vooralsnog lijkt een wetswijziging niet op handen.

De belangenbehartiger van werknemers, vakbond FNV, is fel tegen een registratiemogelijkheid. „Wat als zo’n werkgever weet dat je niet bent gevaccineerd, wat gaat hij daar dan mee doen?”, aldus vicevoorzitter Kitty Jong zaterdag tegen de Volkskrant.

Lees ook: De vaccinatiegraad blijft steken. Wat kan het kabinet nog doen?

Welkom in een nieuw blog

De redactie van NRC houdt op deze plek de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland.

Lees hier het blog van vrijdag 3 september terug